Už mě tam neuvidí! Fuj! Na Globus se sesypali zákazníci. Za to, co udělal jinde

17.03.2023 12:45 | Ze sítí

Jako „zoufalost“ je na sociálních sítích označováno počínání českých výrobců, jejichž pivo, ale i celá řada potravin, se objevují v regálech ruských supermarketů. Dokud své výrobky z ruského trhu nestáhnou, odmítá je řada Čechů v českých obchodech kupovat. Lidé se také kriticky obrací směrem k vládě pro její nečinnost v této věci. Někteří podnikatelé od toho dávají ruce pryč s tím, že netuší, jak se tam jejich výrobky mohly objevit, jiní se vůbec nevyjadřují.

Už mě tam neuvidí! Fuj! Na Globus se sesypali zákazníci. Za to, co udělal jinde
Foto: Archiv PL
Popisek: Potraviny v Moskvě

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Nabídka českých potravinářských výrobků v ruských hypermarketech vyvolala na sociálních sítích veliké pozdvižení. Na regálech tamních obchodů se nabízí ruským zákazníkům české pivo, ale i nejrůznější lihoviny, třeba likéry od české firmy Fruko- Schulz. Ruský zákazník si zde může koupit také těstoviny od české firmy Europasta SE nebo třeba české müsli. Na místě byly Seznam Zprávy, českou nabídku dostávají nakupující například v jednom z moskevských hypermarketů sítě Globus.

Pivo české provenience Rusové mohou koupit ale také z pohodlí domova na e-shopu zmíněného řetězce. Z Česka se na něj nelze dostat, protože příslušné ruské webové stránky jsou blokované. E-shop Globusu nabízí hned 24 značek českých piv, například Litovel, Zlatý Pramen, Samson, Praga, Bakalář a další.

Na ruském trhu zůstává řetězec Globus s německými majiteli stejně jako třeba francouzský Auchan, dále pak především menší české pivovary.

ParlamentníListy.cz ve své reportáži informovaly o pokračování řady českých firem v byznysu na ruském trhu i přes rusko-ukrajinský konflikt již v prosinci. Pokud jde o pivo, byly v jednom z hypermarketů v Moskvě na konci roku ceny třikrát tak vysoké jak v Česku. U nealkoholických nápojů a u jídla na tom obyvatelé Moskvy nebyli však zdaleka tak zle.

Na sociální síti Twitter se v reakci na české pivo a potraviny v ruských hypermarktech ozývá ostrá kritika.

Někteří Češi jsou zklamaní, že české pivovary stále s Ruskem obchodují. „Nejsem hrdý na náš pivovar,“ komentoval to diskutér Tomáš Konopásek.

„Globus – tady svět NENÍ v pořádku…“ připojil se twitterový uživatel Roman Schimerle, kterému se vůbec nelíbilo, že ruské obchody jsou plné potravinářských výrobků českého původu.

Zdaleka nejsou jediný, kteří se především vůči chování Globusu ostře vymezují. „Řeknu to takto. F*ck Globus!“ nebral si servítky další naštvaný komentující.

„Fuj, dekadentní západní pivo. Jak to Rusové můžou pít,“ napsal znechuceně Jan Pekárek.

Objevily se i další nepotěšující vzkazy uživatelů pro hypermarket Globus: „V Globusu už mě neuvidí,“ nebo „Dokud nechápou, jejich pivo pro mne neexistuje!“

O zoufalství na svém twitteru mluví dětská herečka a šéfredaktorka magazínu Popelky.cz Michaela Kudláčková: „To je fakt zoufalý. Asi pochopím starý dodávky, ale postoj některých výrobců a pivovarů je... Doufám, že při té zrychlené zpětné vazbě co teď funguje, ty jejich výrobky, za 3-2-1 jinde, než v Rusku už neprodají,“ uvedla.

„Řetězec Globus si udělal v Praze dokonce centrálu logistiky pro dodávky pro celé Rusko, zvyšuje své miliardové zisky… A Jana Černochová, Vít Rakušan, Člověk v tísni nic,“ napsal uživatel vystupující jako Franta Rákoska a vládě připomněl, že Česká republika stojí za Ukrajinou a na její podporu posílá desítky miliard.

Redakce Seznam Zpráv oslovila všechny české výrobce, jejichž zboží v regálech Globusu identifikovala. Někteří z producentů navzdory doložené nabídce tvrdí, že vývoz do Ruska už dávno zastavili, a diví se, jak se vůbec jejich zboží mohlo do velkoprodejny Globus dostat. Tak mluví zástupci malého pivovaru Hubertus z Kácova u Zruče nad Sázavou.

„Naprosto podporuji rozhodnutí stáhnout se z ruského trhu, a podporuji i rozhodnutí sportovních svazů o zákazu startu ruských reprezentantů. Myslím, že můj postoj k Rusku je jednoznačný a nekompromisní,“ uvedl v první reakci majitel podniku David Hořejší.

Z fotek kácovského piva v hypermaketu v Moskvě byl překvapen: „Jediný export jednoho kamionu do Ruska byl ještě před vypuknutím válečného konfliktu, mohlo by se tedy jednat o pivo přes rok a kus staré, nebo tam mohlo ‚přetéct‘ přes nějakého drobného distributora. Jedná se o pivo s českou etiketou, tedy primárně určené pro český trh,“ hledal Hořejší vysvětlení nad snímkem s lahvemi piva v Moskvě.

Podobné reakce měli manažeři pivovarnické skupiny Pivovary CZ. pod niž patří značky Litovel, Holba a Zubr.

Vývoz do Ruska v první reakci odmítali i zaměstnanci marketingového oddělení české firmy Europasta SE, která vyrábí těstoviny Adriana. V moskevském hypermarketu Globus je v nabídce hned několik jejich výrobků včetně špaget.  „Výrobky, které je možné ještě sporadicky na pultech v Rusku vidět, jsou doprodejovými položkami sortimentu, pro který jsme před konfliktem na Ukrajině nakoupili potištěný obalový materiál. Cílem je eliminovat výraznou ztrátu, která by plynula z jeho likvidace,“ vysvětlil generální ředitel Bohumil Vráblík. 

Šéfové řady firem, jejichž zboží je na fotografiích z moskevského Globusu, se o Rusku vůbec nechtěli bavit. Dosti často jde o společnosti, které mají ruské majitele či spolumajitele, uvedla redakce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdejší pokrytci si stále neuvědomují, že na protiruské sankce doplácíme sami., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRB , 17.03.2023 13:00:17
Viz. ztráty Škoda Auto 17 miliard na trzích RF a UA. Drahé energie, paliva, potraviny atd. Obchod je obchod a zboží si cestu najde, třeba složitější cestou, ale najde. Nějak mám pocit ze zdejších sankčních fanatiků, že by nejraději ty výrobce, jejichž výrobky se do Ruska dostávají nechali zlikvidovat.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…