Už ne vše najednou. Rusové udeří zde. BBC: Změna taktiky

23.03.2022 11:26

Před měsícem ruský prezident Vladimir Putin nařídil svým vojákům rozpoutat válku na Ukrajině. Pod záminkou denacifikovat Ukrajinu teď ruští agresoři vraždí i nejstarší Ukrajince, kteří ještě pamatují řádění skutečných nacistů ve své zemi. Zítra započne druhý měsíc hrdinného odporu Ukrajinců proti ruským agresorům a zdá se, že Ukrajinci si části svého území chtějí získat zpět. Vypadá to, že Rusové mění plány a přeskupují síly k novým útokům. Jakými směry? Nahlédněte.

Už ne vše najednou. Rusové udeří zde. BBC: Změna taktiky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

BBC hlásí, že ukrajinské ozbrojené síly nabírají dech a chtějí se pokusit získat zpět některá území, která v prvním měsíci bojů dobyli ruští okupanti. Ukrajinci prý znovu vztyčili ukrajinskou vlajku ve městě Makariv severozápadně od Kyjeva, kde před válkou žilo asi 10 tisíc lidí.

Německý kancléř Olaf Scholz veřejně prohlásil, že ruská invaze na Ukrajinu se v podstatě zasekla.

„Putinova ofenziva se zasekla i přes všechnu zkázu, kterou den za dnem přináší,“ uvedl doslova Scholz. Ruský prezident Vladimir Putin by podle něj měl upustit od páchání dalšího zla a měl by se pokusit najít nějaké diplomatické řešení celého konfliktu.

Ukrajincům vzkázal, že Německo bude dál zvedat ruku pro další zpřísnění sankcí proti Rusku, ale jen do chvíle, pokud budou tyto sankce škodit Rusku víc než evropským státům. Pokud by sankcemi měla trpět více EU než Rusko, pak podle Scholze Německo takové sankce nepodpoří.

Ukrajince také ujistil, že váleční uprchlíci budou v zemi vítáni.

Je také možné, že se ruský postup zastavil kvůli tomu, že okupanti přeskupují své síly a znovu mění plány.

Podle analytika Justina Bronka z britského obranného a bezpečnostního think-tanku Royal United Services Institute se Rusové rozhodli ke změně taktiky. Zaměří se na dobytí Mariupolu na jihu země, čímž chtějí získat přístup suchou nohou na poloostrov Krym, který si podrobili již v roce 2014, a pak také na ovládnutí Donbasu, kde leží důležité ukrajinské průmyslové podniky a kde se také nalézají nerostné zásoby Ukrajiny.

„Rusové se nyní snaží stáhnout své zdroje zpět a konsolidovat je a soustředit je na vyvíjení jediného invazního útoku zejména kolem Mariupolu a jihu,“ uvedl Bronk.

V Mariupolu stále přebývá asi 200 tisíc lidí z původních asi 450 tisíc obyvatel. Části obyvatel se podařilo utéct, např. přes dojednané humanitární koridory, a část obyvatel bohužel Rusové pobili. Podle mariupolských uprchlíků už ve městě není pitná voda, jídlo, ani léky  Rusové ze slavného historického centra udělali s pomocí svých bomb, raket a granátů peklo na zemi.

S jednou výjimkou a to je mariupolský přístav. Mariupolský přístav je významným strategickým bodem v Azovském moři a podle uprchlíků Rusové zničili takřka všechny budovy ve městě, jen ostřelování přístavu se vyhýbají. Pravděpodobně proto, aby mohli přístav sami co nejrychleji využívat, pokud město padne do jejich rukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…