Už nejen Kalousek. „Experti mi můžou políbit…“ Topol byl na Stanjuru sprostý

22.10.2023 20:25 | Monitoring

Že vládu ostře kritizuje někdější ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 za chystaný rozpočet na rok 2024 i kontroverzní úsporný balíček, se stalo standardem. Nyní se k němu připojil i bývalý předseda vlády za ODS Mirek Topolánek, který sepsul ministra financí Zbyňka Stanjuru především za zvyšování daní.

Už nejen Kalousek. „Experti mi můžou políbit…“ Topol byl na Stanjuru sprostý
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Ministr Stanjura narazil na ostrou kritiku poté, co se jal veřejnosti vysvětlit zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob ze současných 19 % na 21 %. „Jakkoliv mě zvýšení daně z příjmu právnických osob z 19 % na 21 % netěší, přispěje to ke snížení strukturálního deficitu po minulé vládě o 22 mld. Kč ročně,“ uvedl na sociální síti X.

Zmínil i názor odborné veřejnosti: „Ekonomičtí experti se navíc vesměs shodují, že mírné zvýšení sazby o dva procentní body nebude pro firmy motivací ke stěhování – ať už kvůli nákladům reorganizace, nebo čistě proto, že příliš není kam jinam se za nižší sazbou stěhovat. S 21% sazbou se totiž jen přiblížíme průměru,“ doplnil ministr financí.

Svými slovy doslova rozpálil doběla expremiéra Mirka Topolánka, který si s volbou slov hlavu nedělal: „Ekonomičtí ‚experti‘, až na výjimky, mi mohou políbit prdel...,“ vzkázal Stanjurovi bez servítek. „Ať mi vysvětlí, proč by měl aktivní důchodce platit progresivní příjmové, zdravotní a důchodové daně a financovat potrhlé klimatické aktivity generace ‚sněhových vloček‘ a vaši neschopnost zredukovat státní správu,“ doplnil rozčílený Topolánek.

Nechvalný komentář přidal také Miroslav Kalousek, který má k hospodaření vlády dlouhodobě výhrady. „Pokud je balíček výsledkem kompromisu pěti stran, je vyloučené, aby si každý nenašel něco, co mu na něm vadí. Já jsem rád, že je. Vadí mi pouze to, že stačí jen na kompenzaci výdajů, které zvýšila tato vláda. Problém po Babišově vládě zůstává neřešen,“ napsal k vládnímu konsolidačnímu balíčku.

Výše dluhu podle Kalouska není tak děsivá jako tempo, kterým roste. „Babišova vláda zasekla přes 800 mld. Fialova vláda do konce mandátu plánuje kolem bilionu a čtvrt. Ještě dvě tři takhle ‚rozpočtově odpovědné‘ vlády a jsme plajte,“ povzdechl si na sociální síti X.

Konsolidační balíček veřejných financí, který dolní komora schválila silou vládních poslanců, by se měl v Senátu projednávat v první polovině listopadu. Někteří zákonodárci zřejmě navrhnou úpravy a sněmovní opozice doufá, že by mohlo dojít i ke změnám, o které až dosud neúspěšně usilovala. Strany současné vládní koalice mají v Senátu většinu, a tak jsou případné úpravy podmíněny jejich souhlasem. Návrhem státního rozpočtu na příští rok, který předložila vláda se schodkem 252 miliard korun, se poslanci začnou zabývat příští týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To,že za Babiše byla sekera , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealice1 , 23.10.2023 8:19:44
přes 800 miliard a většina občanů se měla dobře,tak tato vláda naseká daleko víc a střední třída a dolů neskutečně chudne a ceny mimo slevy jsou astronomické.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …