Už to leze ven: Angela Merkelová slíbila Erdoganovi přijetí uprchlíků

13.03.2017 12:14

150 až 200 tisíc syrských běženců měly přijmout Německo a Nizozemsko. Dohodu, která byla uzavřena loni mezi Evropskou unií a Tureckem, připomnělo nyní pondělní vydání německého listu Die Welt. Píše o tom server Novinky.cz.

Už to leze ven: Angela Merkelová slíbila Erdoganovi přijetí uprchlíků
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany si uprchlíci rozestavili hned na několika ulicích. Tábory migrantů ze Středního východu a z Afriky vyrostly odděleně

Počty přijatých syrských uprchlíků jsou podle všeho uvedeny v nově vydané knize Die Getriebenen Robina Alexandera. Dohoda měla vzniknout 6. března 2016 mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou, nizozemským premiérem Markem Ruttem a tehdejším tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem. Rutte s Merkelovou prý slibili, že ročně přijmou 150 až 200 tisíc uprchlíků ze Sýrie, kteří se přepraví přímo z Turecka do Evropy.

Původní text ZDE.

Plán vznikl v předvečer summitu EU, na němž byl následně představen jako překvapivý návrh Turecka. Šéfové vlád a států zemí EU pak toto dobrovolné přijímání uprchlíků z humanitárních důvodů schválili.

V řadě zemí pak dohoda byla kritizována jako ústupek vyděračské politice Turecka. To za omezení proudu běženců do Řecka ještě požadovalo bezvízový styk a finanční pomoc. Přesná čísla uprchlíků však až do této doby zveřejněna nebyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…