Uznávaný francouzský expert nejen k Ukrajině: Evropští politici jdou proti vůli svých národů. Doplatí na to

06.06.2014 10:05

Expert Valdaiského diskusního klubu a ředitel uznávané francouzské Vysoké školy společenských věd v Paříži Jacques Sapir se obává, že evropské vlády již úplně zapomněly naslouchat svým občanům, a právě toto povede do budoucna k zásadní evropské krizi.

Uznávaný francouzský expert nejen k Ukrajině: Evropští politici jdou proti vůli svých národů. Doplatí na to
Foto: worldwide.com
Popisek: Francouzský prezidentský kandidát Francois Hollande

Tento trend je podle něj již vidět na volební účasti v květnových eurovolbách. V zemích někdejší východní Evropy nepřekročila nikde třicet procent a i ve „starých členských zemích“ výrazně klesá. Mezi těmi, kteří k volbám přišli, pak stoupá popularita euroskeptiků. „Z celkového pohledu je zřejmé, že většina Evropanů se přestává zajímat o aktivity Evropské unie, zatímco zbytek se staví do silné opozice proti její politice,“ píše Sapir.

Jenže evropští vůdci podle něj takovým hlasům veřejnosti nikdy nenaslouchali. Jako příklad uvádí francouzské referendum o tzv. „euroústavě“ v roce 2005. Voliči ji tehdy odmítli, ale přesto se čtyři roky poté objevila „Lisabonská smlouva“, která podle něj přebrala devadesát procent jejích ustanovení.

Celý text v angličtině ZDE

Vyjádřil se i k současnému dění na Ukrajině. Připomněl, že když země NATO nasadily stíhačky a další těžkou vojenskou techniku v Libyi nebo Sýrii, bylo to považováno za krajní prostředek. Podle jeho názoru už byl „za hranou“, ale argumentace zastánců intervence měla alespoň reálný základ. Nyní ukrajinská vláda nasazuje tuto těžkou techniku proti vlastním obyvatelům.

Hlavní problém současné krize podle něj není v tom, že se nedokáží sejít k jednání ruský prezident Putin a jeho nově zvolený ukrajinský protějšek Porošenko, jak se také píše. Podle Sapira je problém v tom, že Západ nedokáže přimět Porošenka, aby místo bombardování začal vyjednávat s povstalci na východě země. „Prezident Porošenko nyní má nástroje k tomu, aby ukončil konflikt mírovou cestou. Může je však ztratit, pokud bude v zemi pokračovat občanská válka,“ uzavírá expert. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…