Uznávaný intelektuál: Obama nastartoval globální teror. V USA není demokracie. A...

29.10.2015 11:36

Americký levicový filozof a lingvista Noam Chomsky v rozhovoru pro televizi teleSur velmi tvrdě kritizuje současné Spojené státy, kde prý vládne plutokracie. Obyčejní Američané dle jeho názoru nemají možnost, jak ovlivnit politiku Washingtonu. Invazi amerických vojsk do Iráku považuje zpětně za trestný čin.

Uznávaný intelektuál: Obama nastartoval globální teror. V USA není demokracie. A...
Foto: Petr Kupka
Popisek: Noam Chomsky před budovou olomouckého kina Metropol, kde se zúčastnil besedy s veřejností

„Invaze v Iráku měla hrozné účinky, protože v jejím důsledku vznikly sektářské konflikty, které devastují celý region. Ostatně samotná myšlenka provést invazi do jiné země je trestuhodná. Zkuste ale najít některého z politiků, který ji prohlásí za trestný čin. Americký prezident Obama hovoří o irácké válce jako o chybě. Je ale schopen invazi nazvat trestným činem?“ konstatuje Chomsky, který se dále značně kriticky vyjádřil také k americkým dronům. „Obama nastartoval globální teror, jaký tady nikdy před tím nebyl. Přitom byl zvolen americkým prezidentem právě díky své protiválečné rétorice, což mu v roce 2009 vyneslo Nobelovu cenu míru,“ podivuje se Chomsky.

Spokojen americký filozof a lingvista není ani s postojem amerických i ostatních západních politiků a médií vůči Íránu. „V editorialu deníků New York Times či Washington Post napíšou, že Írán představuje hrozbu a je třeba jej bombardovat. Je možné něco takového akceptovat? Nelze jen tak vraždit lidi s tím, že by vám jednoho dne možná mohli ublížit. Prezident, ministři i komentátoři v médiích navíc shodně tvrdí, že v případě pouhého náznaku porušené jaderné dohody ze strany Íránu máme údajně právo použít proti této zemi vojenskou sílu. To ovšem považuji z hlediska mezinárodního práva za naprosto bizarní postoj,“ tvrdí Chomsky.

Celý rozhovor v angličtině najdete ZDE.

Jako obvykle se Chomsky v rozhovoru vymezoval nejenom vůči Obamově administrativě, ale proti celém americkému politickému systému. „Republikáni opustili běžnou parlamentní politiku. Jejich hlavním krédem je nedělat prostě nic. Republikáni již nejsou žádnou politickou stranu,“ míní Chomsky, který ale rozhodně nechválí ani demokraty. Vyčítá jim, že se posunuli příliš napravo a demokratický mainstream tak prý v podstatě splynul s republikány. „Obyčejní Američané mají dnes jen velmi malou možnost ovlivnit domácí nebo zahraniční politikou prosazovanou Washingtonem,“ je přesvědčen Chomsky.

„Politikům ve Washingtonu v podstatě vůbec nezáleží na tom, co si myslí veřejnost. Sedmdesát procent lidí s nejnižšími příjmy je do jisté míry vyřazeno ze společnosti. Jejích postoje a názory nemají na rozhodování politiků vliv. Ze Spojených států se tak stala plutokracie s demokratickými prvky. Jakýkoli prezidentský kandidát, u kterého lze pozorovat určité prvky racionality, nemá v boji s ostatními žádnou šanci uspět. A té se týká, jak jsem již zmínil, celého politického spektra. Lhostejno, jestli jde o demokraty nebo republikány,“ poukazuje Chomsky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…