V ČT debatovali o Zemanově rozhodnutí nejmenovat tři profesory. A takhle to tam dopadlo

05.05.2015 22:20

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat tři profesory. Mezi nimi i Jiřího Fajta, který byl společně s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou hostem úterních Událostí, komentářů ČT. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček byl také pozván, ale omluvil se. Zima konstatoval, že o tom hodlá jednat s vládou i s kolegy z EU či USA. Fajt prý možná sáhne i po žalobě.

V ČT debatovali o Zemanově rozhodnutí nejmenovat tři profesory. A takhle to tam dopadlo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

Zima hned na úvod konstatoval, že prezident Zeman nepřijatelným způsobem zasahuje do akademických svobod. A pokud se hlava státu odvolává např. na informace z médií, je třeba říci, že o udělení profesury rozhoduje především odborná způsobilost. „Budeme jednat, budeme upozorňovat veřejnost, že by se mělo měřit všem stejně, a budeme jednat i s kolegy z Evropy a ze Spojených států,“ popsal další plány Zima.

I tak ale trval na tom, že profesory v ČR by měl i nadále jmenovat prezident, nelze to měnit podle toho, že se jeden člověk chová v rozporu s dosavadní tradicí.

Fajta nechce Zeman jmenovat kvůli informacím MF Dnes, která informovala o tom, že jednal s Komerční bankou o sponzorském příspěvku, jehož část mohla jít na ředitelův plat. „My jsme nakonec tou cestou nešli. Kdybychom jí šli, tak by na tom nebylo nic protizákonného, ale my jsme jí nešli, takže nevím, o čem se bavíme,“ shrnul celou situaci Fajt. Pokud nakonec skutečně nebude jmenován profesorem, hodlá využít všech prostředků, které bude mít k dispozici, aby se domohl dodržování zákonů v této zemi – včetně žaloby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…