V ČT promluvil Petříčkův náměstek Chmelař: Nekonečné jednání s Británií přijde tak jako tak, protože...

12.12.2019 21:45

Velká Británie hlasuje o své budoucnosti, prožívá další historické volby, tentokrát parlamentní. V době brexitové je čím dál víc zásadní, jaký směr si vybere. V pořadu Interview na ČT24 tentokrát téma pro Aleše Chmelaře (ČSSD), náměstka ministra zahraničí, podle kterého se zřejmě nekonečnému jednání o brexitu a vyhroceným situacím nevyhneme.

V ČT promluvil Petříčkův náměstek Chmelař: Nekonečné jednání s Británií přijde tak jako tak, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Ať už bude výsledek parlamentních voleb jakýkoli, zásadní podle Chmelaře bude, aby nenastala situace, ve které nepůjde složit jednoduchou vládu. Zmínil, že průzkumy nyní napovídají, že konzervativci by měli mít relativně silný mandát. „Je několik variant. Nejpravděpodobnější je, že konzervativci budou mít většinu, a to i bez unionistické strany Severního Irska. Pak je varianta, že většinu mít nebudou a bude se jim velice těžko hledat jinou většinu, protože téměř všechny ostatní strany, které se dostanou do parlamentu, nejsou v souladu s variantou brexitu, kterou prosazuje Boris Johnson,“ uvedl.

„To pak znamená, že se otevírá možnost v podstatě nějaké opoziční koalice, ve které by labouristé složili vládu například se skotskými nacionalisty, popřípadě s liberálními demokraty, nebo se zelenými,“ dodal Chmelař.

Anketa

Byli jste letos spokojeni s činností vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM?

88%
12%
hlasovalo: 22395 lidí
Ministerský předseda Boris Johnson je ten, kdo vyjednal s Bruselem novou dohodu o brexitu. Z hlediska šance setrvání Velké Británie v Evropské unii by prohra, nebo nerozhodnost parlamentu přinesly podle Chmelaře nějakou šanci, že by Britové mohli ještě zvážit samotný krok vystoupit.

Je podle Chmelaře v Unii však stále energie připravit se na nekonečná jednání o brexitu? „Nekonečné jednání přijde tak jako tak. I kdyby Británie vystoupila na konci ledna, tak jak plánuje Johnson, tak nás čeká při nejmenším 11 měsíců tvrdého vyjednávání o tom, v jakém vztahu bude Británie se zbytkem Evropské unie na další desítky let,“ odpověděl náměstek ministra zahraničí.

Bude to podle něj nesmírně těžké vyjednávání, které v případě jiných států trvá léta. Zmínil, že například v případě Kanady to trvalo až pět let. „Případ s Velkou Británií je jistě daleko složitější než ten v Kanadě. Nevyhneme se vyhrocené situaci, ať to dopadne jakkoli,“ je si jistý Chmelař.

Pokud by přišly na řadu další úplně jiné scénáře, znamenaly by pro Evropskou unii určitou frustraci. „Někteří premiéři by nebyli rádi. Na úrovni premiérů strávili poslední rok a půl téměř polovinu času pouze debatou o brexitu. Organizovaly se zvláštní summity kvůli Velké Británii,“ uvedl s tím, že nelze však předjímat, zda by došlo k nějakému dalšímu prodloužení, kdyby o něj Britové požádali.

„Situace je už opravdu do takové míry směšná a frustrující, že by to celé už spíše vedlo k nějaké letargii, jednotlivé státy by se tomu pak už věnovaly méně,“ myslí si Chmelař a dodává, že je to způsobené tím, že ať už Evropská unie jedná jakkoli a v jakémkoli směru, tak se neustále z Velké Británie ozývají hlasy, které nejsou úplně jednotné a jednoznačné. Ani Johnsonovi se ze začátku nedařilo prosadit svůj typ dohody.

„Co je opravdu pochopitelné, je to, že EU se může snažit sebevíc a nezmění nic na určité nestabilitě ve Velké Británii. To si myslím, že se nezmění, ani ve vyjednávání o budoucím vztahu s Británií,“ poznamenal s tím, že Anglie se musí rozhodnout, co vlastně chce. „Volba pro konzervativce je volbou pro brexit, volba pro labouristy je měkčí brexit a volba pro jiné strany bude jednoznačně volba proti brexitu,“ shrnul Chmelař na závěr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…