V České republice začaly volby

02.10.2020 14:00

V Česku začaly dnes ve 14:00 volby do krajských zastupitelstev, v nichž vítězství obhajuje vládní hnutí ANO. Na třetině území včetně části Prahy jsou krajské volby spojeny s výběrem senátorů. Ve volbách do horní komory nejvíce křesel obhajuje sociální demokracie. Kvůli zvýšenému výskytu nemoci covid-19 platí v hlasovacích místnostech přísná hygienická opatření. Kolem 15:30 by měl hlasovat do Senátu prezident Miloš Zeman.

V České republice začaly volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

O místa 675 krajských zastupitelů aktuálně usiluje podle volebního webu 9711 kandidátů. Na jedno místo v každém z regionálních parlamentů tak připadá zhruba 14 uchazečů. V souboji o 27 senátorských křesel zůstalo všech 235 registrovaných adeptů, tedy zhruba devět kandidátů na jedno místo v horní komoře.

Mimopražští voliči, jichž je zhruba 7,5 milionu, si budou moci krajské zastupitele vybírat do dnešních 22:00. Po noční přestávce budou volební místnosti otevřeny v sobotu od 08:00 do 14:00. Pak začnou výsledky hlasování počítat volební komisaři, kteří je poté předají Českému statistickému úřadu ke zveřejnění na volebním serveru. Hlavní výsledky by podle zkušeností z předchozích voleb měly být známy do sobotního večera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…