V Česku vystudoval VŠ. Teď má ve Švýcarsku pětinásobný plat

18.03.2012 18:37

Čím dál více absolventů českých vysokých škol odchází do zahraničí za vyšším platem. Jedním z nich je i Petr Hora, který původně vystudoval životní prostředí, nyní ale pracuje ve švýcarské sýrárně. Do Česka se vracet nechce, v zahraničí má pětinásobný plat.

V Česku vystudoval VŠ. Teď má ve Švýcarsku pětinásobný plat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Petr Hora, kterého si server iHNed.cz vzal za exemplární příklad, je šestadvacetiletý student oboru se zaměřením na životní prostředí. Vystudoval v České republice v Olomouci, po dlouhém hledání uplatnění se ale rozhodl odjet do zahraničí.

„Za celou dobu jsem měl dvě vážnější nabídky. Na jednu jsem dělal výběrové řízení tři měsíce, přijali mě, ale moji pozici po měsíci zrušili. A na druhé místo nakonec vzali člověka, který tam měl kontakty,“ popisuje student, proč se nakonec rozhodl nezůstávat v Česku a odjel do Švýcarska. „Pro absolventy je úřad práce úplně zbytečný. Jednou za tři měsíce jsem si šel pro razítko a informaci, že zase nic,“ dodává.

Hora je jedním z mladých studentů, kteří čím dál častěji odjíždějí do zahraničí za nejen lepšími platovými podmínkami. V Česku přitom vystudují státní vysokou školu. „Původně jsem chtěl odjet jen na čtyři měsíce, ale pak jsem si řekl - ale co, po čtyřech měsících bych se tu plácal úplně stejně jako teď, tak proč neodjet třeba na rok,“ uvedl Hora.

Stačilo si podat přihlášku do zprostředkovatelské agentury a již tři měsíce poté měl podepsanou smlouvu s nástupem o další dva měsíce později. Pořád se ale prý čekání vyplatilo.

„Smlouvu jsem měl původně do konce května, ale teď jsem si ji prodloužil až do srpna. Poté možná vyzkouším zase nějakou jinou zemi, ale na český úřad práce se mi opravdu nechce,“ uzavírá Hora.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…