V Evropě hrajeme jen druhé housle, prohlásil Švejnar na Impulsu

13.12.2012 19:46

"Na dění v Evropské unii bychom se měli podílet," nechal se slyšet ekonom Jan Švejnar v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce. Kritizuje tak rozhodnutí premiéra Petra Nečase nepřipojit Českou republiku k jednotnému bankovnímu dohledu.

V Evropě hrajeme jen druhé housle, prohlásil Švejnar na Impulsu
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

 

Evropskou unii kritizuje zejména proto, že podle jeho mínění neměla bankovní a finanční sektor dostatečně pod dohledem.“ Pro Českou republiku by bylo dobré se k bankovnímu dohledu připojit a zároveň si zachovat i svůj vlastní,“ prohlásil Švejnar. V opačném případě bude prý naše země stát mimo dění EU a to je škoda.

Hlavním kamenem úrazu podle něj je to, že se naše země stala pouze pasivními přihlížejícími. „Místo, abychom si vyhrnuli rukávy a přizpůsobili si bankovní dohled našemu obrazu, jednalo se o nás bez nás,“ nechal se slyšet Švejnar.

V Evropě jsme se tak podle jeho názoru dostali do role druhých houslí. „Musíme být součástí vyjednávání a dění v Evropské unii,“ vyzýval ke změně.

Rozšíření EU může být lék

Evropa podle Švejnara stojí před rozhodnutím, jakým směrem se vydá. Problémy, kterým čelí, nejsou dle jeho názoru ekonomického rázu, ale spíše tkví v nedořešení mnoha problémů. „Všechny kroky se dosud setkaly s úspěchem, avšak tento poslední byl jen půlkrok a vidíme, že nebyl dostatečný,“ míní.

Ozývají se hlasy, že by se EU neměla už rozšiřovat o další členské státy alespoň do doby, kdy se vyléčí z ekonomické krize. Švejnar však zastává názor opačný: „Rozšiřování není problém, právě naopak. Čím větší volný trh, tím lépe.“

Debata se stočila i k blížícím se prezidentským volbám, kterých se Švejnar odmítl v roli kandidáta účastnit. Zúčastní se alespoň jako volič? „Budu ještě sledovat kandidáty a uvidím, jak se budou projevovat, až se rozvinou diskuze. Až pak se rozhodnu, zda někoho z nich podpořím, či nikoliv,“ odvětil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …