V Itálii se to nějak zvrhlo. Vznik euroskeptické vlády prý nepřipustí Německo

28.05.2018 10:44

Ještě minulý týden se zdálo, že Itálie bude mít konečně novou vládu. Prezident Sergio Matterella však nyní vše zkomplikoval, když odmítl jmenovat ministra hospodářství Paola Savonu.

V Itálii se to nějak zvrhlo. Vznik euroskeptické vlády prý nepřipustí Německo
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Prezidentův krok v prvé řadě způsobil, že potenciální premiér Giuseppe Conte rezignoval na své snahy o sestavení vlády. Bývalý ústavní soudce Matterella nijak neskrýval, že vznik euroskeptické vlády mu není po chuti. „Zájmy Hnutí pěti hvězd a Ligy severu odporují zájmům naší země. Dlouhé týdny jsem se přitom snažil, abych napomohl k formování vlády. Pokus o jmenování Savony však považuje za porušení slibu, podle kterého chce vláda změnit i z italského pohledu Evropu k lepšímu,“ řekl prezident.

Hlavním důvodem, proč odmítl jmenovat Savonu ministrem hospodářství je jeho vyhraněný euroskepticismus. Renomovaný ekonom měl v minulosti mimo jiné označit euro za „německou klec“. „Pokud by se stal ministrem nové vlády, hrozilo by, že se Itálie vzdá eura. Conte bohužel odmítl najít nějaké náhradní řešení a sdělil mi, že se vzdává dalšího pokusu sestavit vládu,“ konstatoval prezident, který se tak stal terčem kritiky obou vládních stran.

Celý text v angličtině je ZDE.

Prezident následně oznámil, že uvažuje o sestavení úřednické vlády a oznámil povolání čtyřiašedesátiletého Carla Cottarelliho, který působil v Mezinárodním měnovém fondu. Cottareli nyní bude ale muset získat podporu v parlamentu, což se mu vhledem k vyjádření představitelů největších stran nejspíš nepodaří. Šéf Ligy severu Salvini i vůdce Hnutí pěti hvězd Di Maio společně se svými příznivci prezidentovi vyčítají, že podlehl tlaku „Německa, ratingových agentur a nadnárodních finanční lobbistů“.

„Itálie není ničí kolonií a nenecháme si od Německa diktovat, co bychom měli dělat,“ napsal Salvini na svém facebookovém profilu. Ke svému koaličnímu kolegovi se připojil ještě ostřeji také Di Maio. „Rovnou si můžeme říci, že v této zemi je zbytečné chodit k volbám. O jejím směřování nakonec stejně rozhodují ratingové agentury, finanční lobbisté,“ prohlásil šéf Hnutí pěti hvězd v krátkém videu, které kolovalo na sociálních sítích.

O několik hodin později vyzval ve svém vystoupení v televizi k radikálním kroku. „Doufám, že brzy budeme moci říci obyvatelům této země jasné slovo. Nejdříve ale musíme vyřešit jednu věc. A tou je impeachement prezidenta Mattarelly. A pak už se můžeme soustředit na volby,“ vyzval Di Maio. Aktuální politický vývoj v zemi tak možná spěje k vyhlášení nových voleb, jejichž výsledek však jen stěží sníží napětí mezi euroskeptiky a prounijním prezidentem země.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…