V Izraeli zemřel i Čech. Zpráva mě hluboce zasáhla, vzkazuje Fiala

18.10.2023 17:39 | Monitoring

Česká republika hlásí první oběť teroristického útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael. Obětí je Čechoizraelec Oran Elfasi, který byl v Izraeli na návštěvě přítelkyně. Soustrast pozůstalým vyjádřila řada politiků včetně premiéra Petra Fialy.

V Izraeli zemřel i Čech. Zpráva mě hluboce zasáhla, vzkazuje Fiala
Foto: z internetu
Popisek: konflikt v Palestině

Při útoku Hamásu 7. října zahynul i český občan, 22letý Oran Elfasi, který byl u přítelkyně v kibucu Nirim.

„Můžeme potvrdit, že mezi oběťmi teroristického útoku Hamásu byl i 22letý Čechoizraelec, který byl v Izraeli na návštěvě přítelkyně,“ uvedl mluvčí ministerstva Daniel Drake pro server Novinky.cz.

„Oran Elfasi se zasazoval o mír, chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté. Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat,“ informovalo na síti X Ministerstvo zahraničí.

 

 

Soustrast pozůstalým záhy vyjádřil mimo jiné premiér Petr Fiala (ODS). „Zpráva, že při útoku teroristické organizace Hamás na Izrael zemřel i český občan, mne hluboce zasáhla. Teroru se musíme postavit a bojovat s ním,“ uvedl Fiala.

Upřímnou soustrast na sítích vyjádřila řada dalších politiků a politických stran. „Upřímnou soustrast rodině a blízkým Orana Elfasiho, který se stal obětí běsnění teroristického hnutí Hamás. Stojíme pevně za Izraelem a nadále budeme bojovat proti terorismu ve všech jeho podobách,“ uvedlo hnutí TOP 09.

 

 

A přidali se jednotliví členové TOP 09 jako například ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová. „Oran Elfasi zemřel rukou teroristů. Chtěla bych vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým. Je mi to nesmírně líto. Jeho osud je připomínkou toho, proč je potřeba terorismus nekompromisně potírat,“ napsala na síti X.

 

 

„Mým synům je 26 a 28. Oran byl jen o pár let mladší. Žádný terorista nemá žádné právo vzít život někomu jinému. Moc mě to mrzí. Jeho osud je tragickou připomínkou toho, proč musíme proti terorismu nekompromisně zakročit. Vyjadřuji jeho rodině a blízkým upřímnou soustrast,“ přidal se senátor Tomáš Czernin (TOP 09)

 

 

Stručně reagoval také bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (SOCDEM). „Upřímnou soustrast,“ napsal krátce.

 

 

„Za útokem Hamásu jsou konkrétní lidské příběhy. A přestože jsme možná měli pocit, že je tento konflikt vzdálený, dotýká se i nás. Upřímnou soustrast rodině,“ kondolovala také europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…