V JAR kvůli Krejčířovu případu zatkli policisty zvláštní jednotky

26.11.2013 13:05

Jihoafrická policie dnes ráno zatkla dva příslušníky své zvláštní jednotky pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi) v souvislosti se stejným případem, kvůli kterému byl v pátek zatčen český podnikatel Radovan Krejčíř. Podle jihoafrických zpravodajských serverů to oznámil mluvčí zvláštní jednotky. Policie očekává ještě dnes další zatýkání v jejích řadách v souvislosti s Krejčířem. Toho vyšetřovatelé podezírají z pokusu o vraždu a z únosu, kterého se měl dopustit letos v červnu.

V JAR kvůli Krejčířovu případu zatkli policisty zvláštní jednotky
Foto: http://ewn.co.za, tan
Popisek: ???

"Oba důstojníci jsou spojeni pouze s Krejčířovým případem únosu," upřesnil mluvčí Hawks Paul Ramaloko. Podle televizní stanice eNCA jsou podezřelí z napadení s cílem těžkého ublížení na zdraví a z únosu. Oba byli údajně na Krejčířově výplatní listině.

Jihoafrická policie potvrdila zatčení pouze jednoho důstojníka, očekává však, že v průběhu dne budou zatčeni ještě další její příslušníci spojení s Krejčířovým případem. Jihoafrické servery s odvoláním na nejmenované zdroje tvrdí, že jeden policejní velitel už před zatčením utekl.

Další zatýkání policistů předpokládá i soukromý vyšetřovatel Mike Bolhuis. Ten v rozhovoru pro kanál SABC News současně zpochybnil práci jihoafrických úřadů v souvislosti s žádostí Česka o Krejčířovo vydání. Kdyby byl vyšetřován řádně podle zákonů proti vyděračství, měl být vydán do měsíce, prohlásil podle SABC News Bolhuis.

Krejčíř byl v kontaktu s vysoce postavenými jihoafrickými policisty

Na chystané zatýkání v řadách jihoafrické policie v předstihu upozornil jihoafrický deník The New Age. Podle listu byl český podnikatel v úzkém kontaktu s několika vysoce postavenými jihoafrickými policisty. Ti mu údajně dodávali důležité informace o vyšetřování případů, v nichž hrál Krejčíř nějakou roli, a zajišťovali mu ochranu před tím, aby se policie zaměřila přímo na něj.

O spolupráci Krejčíře s některými policisty informoval o víkendu i list Mail & Guardian. Podle něj přijal přední vyšetřovatel johannesburské policie Francois Steyn půjčku ve výši přes 400.000 randů (800.000 Kč) od společnosti, kterou Krejčíř kontroluje. Byla údajně registrovaná na jeho manželku Kateřinu. Steyn přijetí půjčky ale popřel.

Jihoafrická policie dnes odmítla informace tisku, že vlivný policista kvůli této kauze odstoupil z funkce nebo byl odvolán. Policie podle mluvčího ustavila tým, který Steynův případ prověřuje, a vyšetřovatel má dovolenou.

O Krejčířovi bude soud opět rozhodovat v pondělí

Krejčíře, který ze své vlasti uprchl před vyšetřováním české policie, zatkli jihoafričtí policisté v pátek. V pondělí stanul před soudem v Johannesburgu, ten se ale nakonec nezabýval podezřením vůči podnikatelovi a rozhodl pouze o tom, že bude z vězení převezen do nemocnice, protože mu podle lékařů hrozí selhání ledvin a další zdravotní problémy. Jednání o případném Krejčířově propuštění na svobodu na kauci soud odložil na příští pondělí.

Spolu s Krejčířem byl zatčen i jeho údajný spolupracovník Desai Lupondo. Toho podle listu The New Age na chystané zadržení upozornili policisté spolupracující s Krejčířem, zatýkací skupina ale už byla u jeho domu, když se pokusil o útěk.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce. V Česku byl později nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…