V Karlovarském kraji chce KSČM místo hejtmana a pět křesel v radě

16.10.2012 12:21

KSČM, která v Karlovarském kraji zvítězila ve volbách, požaduje místo hejtmana a celkem pět křesel v devítičlenné radě. Na podmínkách pro vyjednávání o budoucí koalici s ČSSD se dnes dohodl krajský výbor KSČM. Sociální demokraté, kteří skončili ve volbách druzí, mají přitom stejnou představu o obsazení vedení kraje a rovněž chtějí funkci hejtmana s celkem pěti radními. Lídr komunistů Jaroslav Borka ČTK řekl, komunisté budou minimálně do prvního jednání na svých požadavcích trvat.

V Karlovarském kraji chce KSČM místo hejtmana a pět křesel v radě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

KSČM ještě do dnešního jednání nebyla definitivně rozhodnuta, jestli bude trvat na postu hejtmana. Sám Borka se vyjadřoval v tom smyslu, že pro něho není tato pozice prioritní. "Jsme ale pod určitým tlakem našich voličů a ti chtějí, abychom se chovali jako vítězové voleb. Z toho plyne nárok na místo hejtmana. O pět míst v radě bychom si ale stejně řekli. Ještě před schůzkou s ČSSD, která je pro nás hlavním partnerem, se sejdeme se zástupci některých dalších subjektů," uvedl Borka.

Podle některých informací by KSČM i ČSSD stály o to, aby jejich partnerem v koalici bylo Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst. Že by se do ní snad zapojila ODS, to všichni vylučují. Setkání komunistů s ODS a se sdružením TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj považuje Borka spíše za zdvořilostní. "Chceme jim říci, že hodláme prosazovat otevřenou politiku a budeme brát v úvahu i názory opozice. Její zástupci se pak mohou objevit například v čele některých výborů a komisí," dodal Borka.

V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu bude KSČM mít 14 lidí, ČSSD získá 13 křesel. Následuje ODS a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, oba subjekty mají po pěti mandátech. Sdružení TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj a Alternativa mají shodně po čtyřech mandátech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…