V Karlovarském kraji nelze vyloučit spojení KSČM, ČSSD a HHROM

14.10.2012 13:30

V Karlovarském kraji nelze vyloučit, že by po příští čtyři roky mohla vládnout koalice složená z KSČM, ČSSD a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (HHROM). Že nebudou jednat pouze spolu, to po volbách připustili jak zástupci vítězných komunistů, tak druhých sociálních demokratů.

V Karlovarském kraji nelze vyloučit spojení KSČM, ČSSD a HHROM
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Podle některých vyjádření zástupců KSČM i ČSSD by právě v pořadí čtvrté HHROM bylo nejpřijatelnějším partnerem. Lídr HHROM Josef Hora dnes ČTK řekl, že se nebrání jednat v podstatě s každým.

Jednání s kýmkoliv

Komunisté, kteří získali 22,98 procenta hlasů a mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 14 mandátů, a ČSSD se ziskem 22,73 procenta a 13 křesly přitom partnera nepotřebují, mají dostatečnou nadpoloviční většinu. Podle lídra ČSSD a hejtmana Josefa Novotného by ale bylo lepší, kdyby do rozhodování o příštím dění v kraji zasahovalo co nejvíce politických subjektů. S komunisty, kteří byli partnerem ČSSD dosud, budou sociální demokraté jednat určitě. "Nebráníme se ale debatě s téměř kýmkoliv," řekl Novotný.

Na případné nabídky nyní čeká HHROM. Hora podotkl, že z vlastní iniciativy hnutí do žádných jednání nepůjde. HHROM bylo překvapením voleb, když na čtvrtém místě získalo 9,09 procenta hlasů a pět křesel. Tedy stejně tolik, jako třetí ODS s 9,79 procenta odevzdaných hlasů. "Když jsme sestavovali před volbami kandidátku, mluvili jsme o případných pěti mandátech jako o výsledku, který by byl fantastický. Určitě bylo výborné spojení s dobrovolnými hasiči, kteří nás podporovali," konstatoval Hora.

Vyhovující vláda ČSSD s KSČM

Novotný sice nevyloučil ani jednání s některými pravicovými stranami, avšak Jan Horník, lídr sdružení TOP 09 + STAN, které obdrželo 7,38 procenta a má v zastupitelstvu čtyři místa, považuje spojení s levicí za nepravděpodobné. To si spíše dokáže představit, že do koalice s KSČM a ČSSD půjde HHROM. "Ještě se sice nezačalo jednat a nikdo to oficiálně neřekl, už jsem však slyšel, že se dají dohromady. HHROM považuji za politicky spíše levicověji orientované seskupení," poznamenal Horník.

To, že ČSSD možná osloví i některou z pravicových stran, která v zastupitelstvu získala místo, si dovede představit lídr Alternativy Jiří Kotek. A stejně tak je podle něho možné, že by nabídku mohla přijmout. Ale o koho by mohlo jít, neuvedl. Určitě však vyloučil, že by to mohla být Alternativa, která obdržela 6,70 procenta hlasů a má čtyři mandáty. Utopií je pak varianta, že by se ČSSD vymezila proti KSČM a vytvořila koalici s dalšími subjekty. "ČSSD vládla s KSČM čtyři roky a vyhovovalo jim to," uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …