V Libereckém kraji se od pátku vrátí roušky, povinné budou v nemocnicích i lékárnách

21.07.2020 21:10

V Libereckém kraji se kvůli zvýšenému počtu nově prokázaných případů COVID-19 vrátí roušky. Od pátku 24. července je budou muset nosit lidé při návštěvě ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně, ve vybraných zařízeních sociálních služeb a například i pracovníci v terénních sociálních službách. Mimořádné opatření má zamezit dalšímu šíření nákazy, řekl dnes novinářům ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta, píše iDNES.cz.

V Libereckém kraji se od pátku vrátí roušky, povinné budou v nemocnicích i lékárnách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

V kraji je podle hygieniků stovka nemocných, výrazný nárůst počtu případů zaznamenali na Jablonecku a v Jablonci nad Nisou, kde je několik ohnisek a téměř čtyři desítky nemocných. Podle údajů, které odpoledne aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví, připadá za posledních sedm dní na Jablonecku více než 24 nemocných na 100 000 obyvatel. Horší je v zemi situace jen na Karvinsku, kde je téměř 62 nemocných, a v sousedním Frýdecko-Místecku, kde je téměř 38 nemocných na 100 000 obyvatel.

„Pro opatření ve zdravotnictví a sociálních službách jsme se rozhodli proto, že to jsou místa, kde jsou jak rizikové skupiny obyvatel, tak je tam i riziko profesionální nákazy. Další opatření, která by přicházela v úvahu, jako je nošení roušek ve veřejné dopravě nebo ve vnitřních prostorách, eventuálně další opatření, jaká můžeme sledovat v Moravskoslezském kraji nebo v jiných oblastech, by přicházela v úvahu v případě, že by situace dál eskalovala,“ doplnil Valenta. Zatím se podle něj neuvažuje ani o omezování akcí.

Pro pracovníky v nemocnicích a sociálních službách není nové nařízení hygieniků velkou změnou. Na lůžkových odděleních nemocnic personál roušky nosí už od začátku července. 

Ve druhé polovině června přibylo v Libereckém kraji nakažených hlavně v průmyslových podnicích v Liberci především v souvislosti se zahraničními pracovníky. Ve stotisícovém Liberci se situace uklidňuje, ale nová ohniska jsou na Českolipsku a Jablonecku. Podle krajské hygienické stanice je v kraji stovka nemocných. „Dva z nich jsou v nemocnici,“ doplnil Valenta.

Za poslední měsíc přibylo v kraji zhruba 150 případů nákazy, od začátku pandemie jich podle ministerstva testy v kraji prokázaly 356. Zhruba 70 procent lidí se vyléčilo, komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehlo v kraji pět seniorů. Nové případy nejsou podle Valenty spojeny jen se zahraničními pracovníky. „Někde dokážeme vysledovat souvislost, v některých případech je trasování obtížnější,“ řekl. Je tam podle něj návaznost na zahraniční pracovníky, ale i u navrátivších se z Francie nebo lidí, kteří se nakazili při pracovním kontaktu ve středních Čechách.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…