V Libereckém kraji se rodí silná koalice. Prý tu zkoušeli obejít vítěze

13.10.2016 20:38

V Libereckém kraji vznikne pravděpodobně čtyřkoalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj, druhého ANO, ČSSD a ODS. V zastupitelstvu bude mít silnou většinu 35 mandátů ze 45. Vytvoření čtyřkoalice podpořili zástupci všech čtyř stran, píše ČTK.

V Libereckém kraji se rodí silná koalice. Prý tu zkoušeli obejít vítěze
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

O podobě nové koalice budou ještě v neděli jednat zastupitelé zvolení za starosty, pokud ji podpoří, podepíšou zástupci všech čtyř stran v pondělí koaliční dohodu. Po jednání s ANO a ČSSD to dnes ČTK řekl lídr starostů, hejtman Martin Půta. „Budeme pak potřebovat dva týdny na přípravu společného programového prohlášení a také na dohodu o obsazení jednotlivých resortů,“ dodal Půta.

V Libereckém kraji se do zastupitelstva dostalo sedm stran. Starostové vyhráli a získali 18 mandátů, hlas jim dalo 32,35 procenta voličů. Druhé skončilo ANO, které má devět zastupitelů. Třetí komunisté získali čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou i dva zástupci koalice SPD a SPO.

Obcházení vítěze

Stejně jako v jiných krajích se prý i v Libereckém objevily snahy vyjednat koalici bez účasti vítězných starostů. Dotázané strany to ale odmítají. „Myslím si, že pokud jsme byli osloveni starosty a jednáme s nimi, nebudeme dělat nějaké úhybné manévry,“ řekla ČTK Jitka Volfová, která vedla kandidátku ANO. Jakákoli jednání o koalici bez starostů odmítá i lídr ČSSD Pavel Svoboda: „V tuto chvíli žádná taková jednání nevedeme, máme zájem na koalici s vítězem voleb a o ničem jiném v tuto chvíli neuvažujeme.“

Bez vítěze voleb, který získal 18 křesel, není mnoho možností vytvořit jinou koalici. ODS už před volbami spolupráci s komunisty odmítla a příliš pravděpodobné není ani její spojení se Změnou. V úvahu by tak teoreticky přicházela koalice ANO, ČSSD, komunistů, Změny a SPD a SPO, která by dala dohromady těsnou většinu 23 mandátů v zastupitelstvu. Nikdo z oslovených však takovému spojení příliš nevěří. Volfová ale potvrdila, že bezprostředně po skončení voleb dostala od předsedy Změny Jana Korytáře pozvánku ke schůzce. „Odmítla jsem,“ řekla. Podobnou nabídku dostalo podle lídra Radovana Vícha i SPD a SPO.

V reálnost koalice bez účasti starostů příliš nevěří ani Zuzana Kocumová, která kandidátku Změny pro Liberecký kraj do voleb vedla. „Já respektuji právo vítěze voleb vytvořit koalici, myslím si, že je to tak jasné vítězství, že jakékoli další pokusy nemají šanci na úspěch a byly by zbytečné. Starostové si mohou vybírat,“ řekla dnes ČTK Kocumová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…