V Lidových novinách pochválili prezidenta Zemana. Zázraky se od něj prý čekat nedají, ale aspoň se snaží

03.01.2015 9:53

Od prezidenta Miloše Zemana prý nemáme očekávat zázraky, a to přesto, že se občas snaží brzdit pokles své popularity vysvětlováním či mírněním svého slovníku. Komentátor Lidových novin Petr Pešek přesto ocenil prezidentovu snahu odpovědět čtenářům Lidovek.cz na jejich dotazy. Poukazuje však na to, že i tentokrát použil své osvědčené metody, jako hodit věc do autu či kličkování mezi fakty.

V Lidových novinách pochválili prezidenta Zemana. Zázraky se od něj prý čekat nedají, ale aspoň se snaží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Sever Lidovky.cz totiž rozjel projekt „Vzkaz prezidentovi“ a Miloš Zeman vypracoval 49 stran odpovědí. Petr Pešek tuto jeho snahu kladně ohodnotil, protože prý chce být spravedlivý a nepřipojovat se pouze k časté kritice hlavy státu. Pochválil jej i za to, že si Zeman z tisíců vzkazů vybral zejména ty kritické.

„A Miloš Zeman opět ukázal, že se nebojí ani hodně nepříjemných otázek. Což je vcelku pochopitelné – už léta žije v přesvědčení o své rétorické neporazitelnosti. V koši tak neskončily dotazy s nezdvořilým tykáním, označováním prezidenta za `sprostýho ochlastu paktujícího se s Putinem` či v několika variacích se opakujícím postesknutím `stydím se za Vás`," uvádí Pešek v LN.

Slalom mezi fakty

Komentář nazval „Slovní ping-pong“ a ukazuje prezidentovo občasné kličkování a jiné praktiky. „Ale nebyl by to Miloš Zeman, kdyby opouštěl své oblíbené disciplíny jako hození odpovědi do autu (Bohužel, neuvádíte žádný konkrétní příklad), slalom mezi fakty (Mnohokrát jsem v minulosti o své účasti na demonstraci 17. listopadu 1989 hovořil…) či využití energie útočníka k protiútoku (Byl jste v té době mezi těmi nejhornějšími?). A samozřejmě nechybělo pár vtipů, odkazů na státníky i pražskou kavárnu…“ zmiňuje Pešek.

Miloš Zeman je podle něj zkušený politik. „Ví o své klesající popularitě a cítí potřebu vysvětlovat (ovšem neplést se slovním spojením omlouvat se). A občas se zjevně i pokouší zmírňovat svůj slovník. Zázraky ovšem nečekejme,“ uzavírá Pešek své zastavení nad Zemanovými odpověďmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…