V Moskvě zatčeno deset lidí při vzpomínce na invazi do ČSSR, hlásí rozhlas

25.08.2013 14:21

Ruská policie dnes zadržela deset lidí, kteří si přišli na Rudé náměstí v Moskvě připomenout 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Informoval o tom na svém webu Český rozhlas (ČRo). "Roztáhli jsme plakát 'Za vaši i naši svobodu'," řekla ČRo překladatelka a bohemistka Nina Falkovská. V okamžiku telefonátu byla údajně na moskevské policejní stanici.

V Moskvě zatčeno deset lidí při vzpomínce na invazi do ČSSR, hlásí rozhlas
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

"Za několik minut (policisté) reagovali, ale řekli jsme jim, že budeme stát pět minut a pak odejdeme. Nakonec jsme tam stáli opravdu víc času, než to bylo v šedesátém osmém roce. No ale potom nás stejně zadrželi," řekla Falkovská.

Mezi zadrženými je podle ní například bratranec Vadima Deloneho, který se účastnil obdobného protestu osmi osob přesně před 45 lety. V noci z 20. na 21. srpna 1968 armády pěti států východního bloku - Sovětského svazu, Polska, Německé demokratické republiky, Maďarska a Bulharska - vpadly do Československa, aby potlačily tehdejší reformy. První sled zahrnoval zhruba 100.000 vojáků se 700 letadly a 2300 tanky. Postupně se okupační vojsko rozrostlo až na 750.000 vojáků a 6000 tanků.

Zatímco vojáci Maďarska, NDR, Bulharska a Polska se z československého území po krátké době stáhli, přítomnost sovětských vojsk byla legalizována v říjnu 1968 československým Národním shromážděním, které schválilo smlouvu o jejich "dočasném pobytu". Ten se nakonec protáhl na 23 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…