V Německu je prý před zemskými volbami všechno úplně jinak. A Merkelová to ještě více zamotala

11.03.2016 8:07

V neděli vyrazí k volbám do tří zemských parlamentů na dvanáct milionů Němců. Tyto volby budou testem pro kancléřku Merkelovou a její uprchlickou politiku, píší dnešní Lidové noviny v souvislosti s nedělními volbami v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku.

V Německu je prý před zemskými volbami všechno úplně jinak. A Merkelová to ještě více zamotala
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Hlasování prý bude zkouškou především pro německé voliče, protože názorově rozdrobená německá politická scéna jim výběr nikterak neusnadňuje.

Stačí si vzít příklad z desetimilionového Bádenska-Württemberska. Třetí největší spolková země dlouhé roky platila za baštu křesťanskodemokratické CDU kancléřky Angely Merkelové. V posledních volbách ale lídr tamní kandidátky Stefan Mappus – kritiky označovaný za poněkud nezajímavého a necharismatického politika – výrazně oslabil a nepodařilo se mu sestavit vládu. Zemský kabinet tak nakonec sestavil Winfried Kretschmann, šéf Zelených, v koalici se sociálnědemokratickou stranou (SPD).

Tentokrát v čele stojí opět Kretschmann, tváří CDU je její současný kandidát Guido Wolf. Jenže zatímco ministerský předseda Kretschmann schvaluje uprchlickou politiku, kterou kancléřka zahájila před osmi měsíci, Wolf se v této problematice od názorů své stranické šéfky distancoval. A tak bádensko-württemberští voliči v neděli nebudou mít snadné rozhodování.

Ovšem nejen oni. „Mnozí Němci nepoznávají politické prostředí ve své zemi. Ti, kdo převážnou část svého života volili SPD či Zelené a CDU pro ně symbolizovala zlo, nyní vášnivě podporují Merkelovou. A ti, kdo hlasovali pro CDU a zbožňovali Merkelovou pro její politické instinkty, volají, ať odstoupí, aby Německo mohlo zůstat německé a křesťanské,“ popsal situaci německý novinář Dirk Kurbjuweit v magazínu Spiegel.

Ve všech třech zemích posiluje protiuprchlická a euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD). „Ztratíme osm až deset procent kvůli AfD,“ předvídal Hans-Günther Knaupp, právník a člen CDU na úterním stranickém mítinku ve Stuttgartu. „Kancléřčin kurz pro řešení uprchlické krize je globálně správný, ale je špatný pro její stranu tady v Bádensku-Württembersku,“ citoval Knauppa britský list Guardian. Někteří předvídají, že AfD se podaří to, co levicové Die Linke v roce 2007, kdy tehdy nová strana nadobro odlákala velký počet nespokojených voličů SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…