V Německu na nás čekají tisíce euro, věří prý běženci. A pak přijde náraz reality...

10.10.2015 8:18

Statisíce běženců míří především do Německa kvůli tomu, že jim převaděči slibují tisíce eur štědré sociální podpory, která je v této zemi údajně čeká. „Jedou, protože v Německu dostanou sociální dávky. Vědí, že je odmítnou, ale cesta je přijde na tisíc eur. V Německu dostanou jídlo, oblečení, ubytování. Zůstanou tři měsíce, než je zamítnou, a potom jim německá vláda dá šest tisíc eur. Když jich jede třeba šest, tak to máte pro rodinu třicet tisíc,“ řekl serveru iDnes.cz běženec ze Sýrie, čtyřiatřicetiletý Jamen.

V Německu na nás čekají tisíce euro, věří prý běženci. A pak přijde náraz reality...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Server poukázal na to, že informace o novém životě v Německu běženci získávají zejména od převaděčů, kteří vypráví o západním blahobytu, aby z nich vymámili v přepočtu i desítky tisíc korun.

Celý text je ZDE

Zpráva o šesti tisících eur na migranta skutečně existuje. Ale...

Při hledání na internetu lze skutečně najít zprávu o šesti tisících eur na jednoho migranta. Je to ovšem částka, kterou podle agentury Bloomberg nabízí členským zemím EU předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Peníze mají dostat úřady, které žadatele o azyl ubytují v rámci nedávno schváleného systému povinných kvót. Rozhodně to tedy nejsou peníze, které by měl přistěhovalec dostat pro svou potřebu.

Německo se o každého nového běžence stará od okamžiku, kdy se přijde zaregistrovat na imigrační úřad. První tři měsíce svého nového života poté tráví v přijímacím centru, kde je pro něj připravené lůžko, základní strava a čisté oblečení. Za péči o běžence odpovídají jednotlivé spolkové země.

Po třech měsících už mohou žadatelé pracovat

Peníze, které žadatelé o azyl dostanou takříkajíc na ruku, činí podle magazínu Der Spiegel obvykle 143 eur na měsíc pro každého plnoletého člověka. V přepočtu si tedy dospělý běženec přijde na necelých 3900 korun, které může utratit podle libosti. Kapesné pro děti je zhruba o 50 eur měsíčně nižší.

Pokud se azylové řízení protáhne, po třech měsících mohou se žadatelé například ucházet o zaměstnání. Zde ale mnohý migrant narazí. Německo od letoška zavedlo povinnou minimální mzdu, zaměstnavatel uchazečům v přepočtu nesmí nabídnout méně než 232 korun za hodinu. Firmy ale tolik peněz nejsou ochotné nabídnout, řada migrantů má totiž problémy s kvalifikací.

Většina běženců proto spoléhá na sociální podporu. Dospělý žadatel o azyl, který žije sám, může podle předpisů počítat s částkou 359 eur měsíčně. Pokud domácnost s někým sdílí, příspěvek se snižuje. V přepočtu běženec dostává asi 9750 korun, musí si však sám obstarat jídlo i oblečení. Příspěvek na bydlení se vyplácí zvlášť a řídí se cenami nájmů v dané oblasti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…