V Německu přitvrdili: Za odstranění či zničení vlajky EU bude vězení

18.07.2020 10:20

Až tři roky vězení hrozí tomu, kdo v Německu zapálí vlajku Evropské unie. Jak informovala agentura DPA a následně i server iRozhlas.cz, příslušnou novelu zákona schválil německý parlament. Vedle vlajky EU budou také lépe chráněny symboly cizích států.

V Německu přitvrdili: Za odstranění či zničení vlajky EU bude vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Dosud v Německu platil zákon vztahující se pouze na německé státní symboly a jejich případné zneuctění. Těm, kdo takovýto skutek učinili, hrozil peněžitý trest či dokonce odnětí svobody. Nyní se zákon rozšířil i na další symboly.

Do novely zákona se tak nově dostala pasáž, jež uvádí, že kdo veřejně zhanobí vlajku nebo hymnu Evropské unie, bude potrestán odnětím svobody nebo pokutou. „Potrestán bude i ten, kdo vlajku EU odstraní, zničí, poškodí, učiní nepoužitelnou či nerozpoznatelnou nebo na ní spáchá urážlivou nepřístojnost,“ píše se v novele. 

Podle ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtové totiž pálení vlajek na veřejnosti nemá co do činění s pokojným protestem. Takový akt podle ní rozdmýchává nenávist, zlobu, agresi a uráží city mnoha lidí. 

Proti novele se postavili poslanci za AfD, kteří se domnívají, že jde o přílišný zásah do svobody názoru a uměleckého vyjadřování.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…