V Německu zatkli poslance AfD krátce před složením slibu. Kvůli policejní razii v klubovně

30.10.2023 22:20

Německá policie v pondělí zatkla Daniela Halembu, zvoleného poslance opoziční strany Alternativa pro Německo. Dvaadvacetiletý mladík, který byl nedávno zvolen do bavorského zemského parlamentu, má být vyšetřován kvůli podněcování k nenávisti a používání symbolů extremistických organizací. Policie jej zadržela několik hodin předtím, než by složil slib a získal poslaneckou imunitu.

V Německu zatkli poslance AfD krátce před složením slibu. Kvůli policejní razii v klubovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Podle prokuratury byl v pondělí ráno zadržen v oblasti Stuttgartu poté, co na něj byl minulý týden vydán zatykač. Halemba je úřady vyšetřován také kvůli výrokům podněcujícím k nenávisti proti skupinám obyvatel.

Halemba se přiznal k členství v bratrstvu Pražského buršáckého spolku Teutonia sídlícího ve Würzburgu, které bylo minulý měsíc napadeno úřady. Prokurátoři uvedli, že měli podezření, že by se v prostorách spolku mohly nacházet symboly a předměty spojené s nacistickou stranou, napsal německý server Deutsche Welle.

Sousedé policii sdělili, že z klubovny slyšeli i nacistický pozdrav „Sieg Heil“.

Podle německých zákonů je vystavování symbolů protiústavních organizací, jako je nacistická svastika, nezákonné.

Halembův právník Dubravko Mandić obvinění odmítl s tím, že na nich „není nic pravdy“.

Předsedkyně parlamentní frakce AfD v bavorském parlamentu Katrin Ebner-Steinerová kritizovala jeho zatčení a označila postup prokuratury za „obžalobu“ demokracie.

Halemba, dvaadvacetiletý polský přistěhovalec, všechna obvinění opakovaně popřel a zatykač, který na něj vydalo státní zastupitelství ve Würzburgu, vyhodnotil jako represi zemské vlády proti AfD.

Podle státního zastupitelství okresní soud ve Würzburgu v pondělí zatykač podmíněně pozastavil. Halemba se nyní musí jednou týdně hlásit na policii ve svém bydlišti ve Würzburgu, uvedl vrchní státní zástupce Thorsten Seebach. Kromě toho má zakázáno stýkat se s členy Pražského buršáckého spolku Teutonia sídlícího ve Würzburgu, napsal list Tagesspiegel.

Němečtí poslanci jsou obvykle chráněni před trestním stíháním. Na zákonodárce se však vztahuje pouze od začátku volebního období. V pondělí odpoledne se koná první zasedání nového zemského sněmu Bavorska.

Halemba je nejmladším politikem, který byl zvolen do bavorského parlamentu.

Jeho strana AfD zaznamenala v Německu nárůst popularity v souvislosti s obavami z migrace a ekonomiky. Ve volbách, které se v Bavorsku konaly 8. října, se umístila na třetím místě se ziskem 14,6 % hlasů. V celostátním měřítku dosahuje přibližně 20 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…