V New Yorku si Lou Reed a Suzanne Vega zavzpomínají na Havla

10.03.2012 13:47

Hudebník Loud Reed, zpěvačka Suzanne Vega a další místní hudebníci si v New Yorku předposlední březnový den připomenou zesnulého disidenta a prvního českého prezidenta Václava Havla. Stane se tak na večeru, který se uskuteční v České národní budově na Manhattanu, kde sídlí i newyorské České centrum. Informuje ČTK.

V New Yorku si Lou Reed a Suzanne Vega zavzpomínají na Havla
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Ředitelka  centra Pavla Niklová uvedla, že během večera se odehraje rockový koncert. Prý je to proto, že ve městě žije řada muzikantů, kteří se s Havlem znali a byli přátelé. "Byl to pro ně symbol svobody a umělce v jedné osobě," podotkla ředitelka.

Vzpomínku na Havla lidé oslaví rockem

"Už když Václav Havel zemřel, tak jsme přemýšleli, jakým způsobem bychom mohli dát lidem možnost se s ním rozloučit, protože New York přece jenom je daleko od Prahy," dodala v rozhovoru pro ČTK. 

S přípravou večera pomáhal z Prahy Ivan Bierhanzl, který byl v minulosti například členem skupiny The Plastic People of the Universe. Kromě Reeda či Suzanne Vega na koncertu vystoupí i legendární newyorská undergroundová kapela The Fugs v čele s Edem Sandersem.

Večer, který bude moderovat česká herečka žijící dlouhodobě v New Yorku Zuzana Stivínová, ponese název podle Reedovy písně Love Is Here To Stay (Láska tu zůstane). Kromě hudby vzpomínka na Havla nabídne i několik archivních filmových záběrů z období před rokem 1989. Promluví na ní také několik hostů včetně bývalého velvyslance při OSN a ředitele Knihovny Václava Havla Martina Palouše.

V Českém centru zahraje také česká filharmonie a budou se promítat české filmy

V Českém centru také zazní klasická hudba 21. března, kdy zde vystoupí Pražská komorní filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Filharmonici zahrají díla Wolfganga Amadea Mozarta, Leoše Janáčka a Jana Václava Hugo Voříška. Ještě předtím zahrají ve Washingtonu.

Z dalších akcí z jarního programu newyorského Českého centra upozornila Niklová například na čtvrtý ročník festivalu evropských filmů Disappearing Act, jenž se letos poprvé kromě České národní budovy uskuteční i ve Francouzském kulturním institutu a ve filmovém centru IFC. V květnu se pak v New Yorku představí další ročník festivalu nových českých filmů, který se letos po přestávce vrátí do Brooklynské hudební akademie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …