V Partii se probírali hraboši a řepka. Jurečka slíbil, že za sucha zavře kohoutky průmyslníkům

16.03.2014 12:24

O problematice sucha, které nyní trápí české zemědělce, o změnách dotační politiky, o vysokých maržích obchodníků i o tom, proč stávající prezident Agrární komory z funkce po devíti letech odchází, se mluvilo v dnešním vydání diskusního pořadu Partie televize Prima. Hosty byli ministr zemědělství Marian Jurečka a prezident Agrární komory Jan Veleba.

V Partii se probírali hraboši a řepka. Jurečka slíbil, že za sucha zavře kohoutky průmyslníkům
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Ministr navzdory velmi suché zimě uvedl, že je nyní předčasné říkat, jaká bude úroda. Argumentoval tím, že předpověď počasí na nadcházející týden je z hlediska srážek příznivá. Veleba ale vyjádřil obavy z toho, že kvůli počasí bude letos pravděpodobně vysoký výskyt hrabošů.

Jurečka připomněl, že vyzval zemědělce, aby práce na polích prováděli tak, aby množství vody, které se vypaří z pozemku, bylo co nejmenší. Na otázku moderátora, jaký by byl postup Ministerstva zemědělství v případě, že by sucho pokračovalo a způsobilo neúrodu, ministr odpověděl, že nedostatek potravin pro obyvatelstvo by mohlo zmírnit jejich uvolnění ze státních hmotných rezerv, v nichž jsou především obiloviny.

Ministr nicméně uvedl, že zatím nehrozí ani nedostatek pitné vody, protože jak hladiny vodních nádrží, tak spodních vod jsou na normální úrovni. V případě pokračujícího sucha by ale problém řešila i Bezpečnostní rada státu, například by mohla zakázat využívání vody pro průmyslové účely.

Jurečka zmínil, že nově se zpřísní kontroly dodržování osevních postupů, plánuje se také změna dotační politiky tak, aby byli zvýhodněni menší a střední zemědělští podnikatelé a naopak aby se nevyplácelo „na kšeft“ louky jen několikrát ročně posekat.

Řepky se pěstuje více, než by bylo vhodné

Na námitku moderátora, že má pocit, že se v posledních letech pěstuje řepka „všude“, Veleba uvedl, že z českých polí zmizelo 530 tisíc hektarů pícnin. To kvůli nižším stavům hovězího dobytka. Řepka se pěstuje na 19 % rozlohy zemědělské půdy, ideální stav by byl asi 12 %.

Veleba také upozornil, že marže obchodníků jsou „nezdravě vysoké a stále rostou“. Podle něj je zapotřebí, aby se „oprášil zákon o významné tržní síle“. Za důležité to považuje i proto, že velké obchodní řetězce kontrolují 80 % maloobchodního trhu v ČR.

Jan Veleba potvrdil, že po devíti letech končí v čele Agrární komory. Podle něj je to ze tří důvodů. Jednak nový člověk na jeho místě jistě přinese funkci novou přidanou hodnotu, jednak je prý už v určitém věku a „měl bych mít soudnost“. Navíc se v roce 2012 stal senátorem a vykonávání obou funkcí současně je pro něj velmi obtížné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…