V Plzni si připomínali osvobození Američany. Dorazil "konvoj svobody"

05.05.2018 21:35

Centrum Plzně zaplnily v sobotu v rámci Slavností sovobody tisícíe lidí, kteří potleskem a vlajkami vítali konvoj více než dvou stovek kusů historické vojenské techniky Convoy of Liberty. Nechyběli ani američtí a belgičtí veteráni, kteří přijeli na čestných místech konvoje v autech vyzdobených šeříky. Tato připomínka osvobození Plzně americkou armádou v květnu 1945 je pro mnoho obyvatel města velmi významnou událostí, informovala ČTK.

V Plzni si připomínali osvobození Američany. Dorazil "konvoj svobody"
Foto: David Daniel
Popisek: Konvoj americké armády míří do Vyškova

Sobotní událost je emotivní především pro ty, kteří konec druhé světové války sami zažili. „Když přijeli Američani, bylo mi dva a půl roku, mojí sestře bylo sedm a půl roku. Můj táta je vozil do rodiny, chodili k nám domů. Máti jim prala košile, oni nám nosili čokoládu, konzervy. Byli tady do listopadu. Do dneška jsem přítel vnuka generála Pattona a do dneška si píšu s vojáky z druhé pěší divize, která do Plzně přijela jako druhá po šestnácté divizi,“ řekl pro ČTK pamětník Zdeněk Jeřábek. George Patton Waters na letošní Slavnosti svobody osobně dorazil.

Do Plzně z veteránů dorazili i Američané George Thompson, James Duncan a Earl Ingram, z Belgie pak Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin. Convoy of Liberty vyrazil v sobotu dopoledne z plzeňské Sukovy ulice, projel asi dvoukilometrovou trasu přes Klatovskou třídu na náměstí Republiky.

Konvoj navíc ve vzduchu doprovodily současné vojenské letouny i legendární stíhací letadlo britského královského letectva za druhé světové války Spitfire. Program Slavností svobody bude pokračovat i v neděli, kdy vyvrcholí v 16:00 hlavním vzpomínkovým aktem u památníku Díky, Ameriko!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…