V Plzni to bude ještě zamotané. Na mandáty vyhrály tři strany, začala první jednání

12.10.2014 21:23

Strany, které uspěly ve volbách v Plzni, zatím spíše navazují kontakty, vyjednávání o povolebních koalicích ale ještě nezačala. Vítězná ANO, která o desetiny procenta porazila ODS, se chce v prvním kole setkat se zástupci všech stran, v druhém s potenciálními partnery. Dosavadní koaliční partneři ODS a ČSSD, které mají stejně jako ANO po deseti mandátech, chtějí zatím především upřít síly k druhému kolu senátních voleb. V něm se za týden utkají v Plzni právě kandidáti obou stran.

V Plzni to bude ještě zamotané. Na mandáty vyhrály tři strany, začala první jednání
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Do sedmačtyřicetičlenného zastupitelstva se dostalo sedm stran, kromě vítězné trojice ještě TOP 09 a KSČM s pěti křesly, Občané patrioti se čtyřmi a KDU-ČSL se třemi mandáty. K utvoření koalice nebude jako dosud stačit dvoučlenná koalice.

První povolební setkávání stran zvolených do zastupitelstva připustil i lídr ČSSD

Lídr vítězné ANO, poslanec Pavel Šrámek řekl, že se zástupci některých stran se už sešel. Nechtěl ale zatím uvést, s kterými. "Chceme se potkat se všemi, abychom v prvním kole mluvili o průniku témat, o tezích. V druhém kole se budeme bavit s potenciálními partnery," řekl. První kolo setkání by chtěl uzavřít nejpozději v pondělí. Komu by dal přednost, Šrámek neřekl.

První povolební setkávání stran zvolených do zastupitelstva připustil i lídr ČSSD Martin Zrzavecký. "Nějaká úvodní jednání v tyto dny proběhnout mohou, ale nejdůležitější je pro nás nyní podpořit našeho senátního kandidáta do druhého kola voleb," řekl. Voliči podle něj rozdali stejné karty třem rovnocenným hráčům. "Pravděpodobně se budou domlouvat dva z nich a hledat doplnění pro rozumné vládnutí, nebo se mohou teoreticky domlouvat i tři nejsilnější," řekl. Jako jedna z variant by mohla přidat v úvahu i dosavadní koalice ODS a ČSSD doplněná o další stranu. Pokud by měla Plzeň kopírovat vládní koalici, hlasy ANO, ČSSD a KDU-ČSL by nestačily k nadpoloviční většině v zastupitelstvu a strany by musely do partnerství přijmout ještě někoho. "Uvidíme, preferenci nemám žádnou," dodal Zrzavecký.

Konkrétní nechtěl být o povolebním vyjednávání ani primátor Martin Baxa, jehož ODS měla v Plzni posledních 20 let primátora a její konečný úspěch byl ve městě překvapením. I občanští demokraté se podle Baxy chtějí nyní především zaměřit na podporu svého kandidáta v senátních volbách.

Volby v Plzni vyhrála ANO s 17,9 procenta hlasů těsně následovaná ODS se 17,55 procenta hlasů. Třetí skončila ČSSD, které dalo hlas 16,45 procenta voličů. Voleb se v Plzni účastnilo 33,73 procenta voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…