V Praze chtějí zrušit specializovanou školku. Tlačí to slavná starostka z TOP 09 a radní, nad jejímž životopisem vám dojdou slova

31.05.2015 11:56

ParlamentníListy.cz se konci MŠ Buková na Praze 3 věnují dlouhodobě. Redakce se snažila zajistit jak pohled rodičů, tak odborníků a samozřejmě i volených zastupitelů městské části, v jejichž čele nestojí nikdo jiný než starostka Vladislava Hujová (TOP 09), již proslavily humrové hody za peníze daňových poplatníků.

V Praze chtějí zrušit specializovanou školku. Tlačí to slavná starostka z TOP 09 a radní, nad jejímž životopisem vám dojdou slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladislava Hujová, starostka Prahy 3 a radní za ANO Libor Hadrava

Do MŠ Buková chodí 48 dětí, z toho polovina trpí poruchami imunity. Pro ty je školka vybavena po technické i personální stránce (sauna, inhalační přístroje). Na otázky, kdo rozhodl o jejím konci, proč tak rychle a co se s objektem stane, nikdo z radnice z počátku neodpověděl. ParlamentnímListům.cz se ovšem ozvalo hned několik zastupitelů, kteří poskytli maximum informací. Z nich lze vyvodit jednoduchý závěr. Na začátku příběhu byl konec školky, na konci příběhu se starostka a někteří radní snaží, aby vše bylo potichu zameteno pod stůl.

20. února letošního roku obdrželi rodiče mateřské školky Buková dopis. Podle něj je objekt ve velmi špatném stavu a zároveň je nejnákladnější na režii městské části. „Věřím, že tuto situaci pochopíte, protože nám jde především o Vaše děti, které by měly vyrůstat ve vyhovujících prostorách nového předškolního zařízení," konstatovala starostka Hujová. Tímto dopisem de facto ukončila činnost školky a oznámila, že od 1. září nastoupí děti jinam. Do MŠ Jarov, ulice V Zahrádkách. Mezi rodiči v tu chvíli nastala panika, jejímž výsledkem byla „Petice za rekonstrukci a zachování provozu mateřské školy Buková, Praha 3“.

V textu mimo jiné stojí: „MŠ Buková zahrnuje spádovou oblast sídliště Jarov pro děti od 3 let jak zdravé, tak i zdravotně znevýhodněné (astma, alergie). Je vybavena vlastní zahradou, kuchyní, saunou a inhalačními přístroji, které obsluhuje zkušený personál. Umístěním, malým dětským kolektivem a poskytovanými službami se jak místně, tak i v širší oblasti jedná o unikátní zařízení, poskytující nadstandardní servis.“

„Školka disponuje několika inhalačními přístroji, které samozřejmě mohou být přemístěny jinam. Školka má ale také vlastní saunu, a ta už přemístěna být nemůže. Kromě toho má i vlastní kuchyň, která nabízí zdravou výživu, a oblíbený personál, který do programu školky zařazuje ekologické, kulturní i sportovní aktivity. Není divu, že rodiče sepsali petice a nechtějí školku dát. Petici podepsalo přes 400 občanů, což dokazuje, že osud školky není lhostejný nejen rodičům, ale ani okolním obyvatelům,“ sdělil naší redakci zastupitel Prahy 3 Matěj Stropnický. A nebyl sám. „Naprosto nesouhlasím s rušením školky a plně podporuji petici rodičů, v níž žádají plné zachování jejího provozu,“ konstatovala ParlamentnímListům.cz zastupitelka Světlana Škapová.

Radní za TOP 09, masérka, zastupitelka, příbuzná...

Jiní politici uvedli, abychom se zeptali Jaroslavy Sukové (TOP 09), radní s gescí pro školství. Tato masérka, čímž rozhodně nechceme znevažovat fyzioterapeutický proces, na stránkách Topky píše: „Výchova a vzdělání jsou cestou, jak učinit tento svět lepší, a proto školství považuji za prioritní agendu, která musí být radnicí preferována.“ Na mateřských stránkách organizace Prahy 3 Suková svůj postoj rozšiřuje: „V péči o předškolní děti má Praha 3 bohatou síť mateřských škol a nadále rozšiřuje jejich kapacitu za velmi výhodných finančních podmínek pro rodiče, jejichž trvalým bydlištěm je Praha 3.“ O rušení a zavírání nenajdeme ani slovo. Bohužel. Pokud by tato zmínka byla známá ještě před volbami, možná by TOP 09 nebyla na Praze 3 u moci. Jaroslava Suková na dotazy naší redakce nereagovala. „Komunikaci se všemi zúčastněnými považuji za nedostatečnou a hlavně nešťastnou,“ řekla ParlamentnímListům.cz Marta Vrabcová (Volba pro město – nezávislí kandidáti).

Naše redakce má k dispozici rovněž Akční plán městské části, který se připravoval na základě analýzy Strategického plánu pro roky 2010–2015. O rušení školek není zmínka ani zde. Někteří oslovení politici zároveň upozornili na skutečnost, že pokud by vedení radnice chtělo školku zrušit, mohlo použít adekvátní prostor (ulice K Lučinám), kde byl v 60. letech postaven objekt jeslí. Vše by tedy dávalo smysl. I z toho údajně sešlo, jelikož socialistický náměstek Ivan Holeček předložil projektový záměr, v němž chce z objektu vytvořit dům s pečovatelskou službou.

A nyní chronologicky. 12. února na jednání Výboru pro výchovu a vzdělávání konstatovala Jaroslava Suková, že se v MŠ Buková plánuje ukončení docházky k 30. červnu. Důvodem je špatný technický stav. Bez bližšího projednání obdrželi rodiče 20. února dopis, kde jim byl konec oznámen. A teprve 9. března Rada Prahy 3 uložila starostce Hujové „zpracovat studii výstavby zařízení jeselského typu na pozemcích MŠ Buková a zabezpečit prezentaci této studie veřejnosti“. Ideální příležitost k tomu byla na mimořádném zasedání zastupitelstva 22. května. Toto ovšem „odmítlo vyslechnout veřejnost ve věci MŠ Buková

„Anticharta“ ředitelů mateřských škol na Praze 3

Jaroslavě Sukové, shora zmíněné radní, mnozí kolegové nemohou přijít na jméno, prý nekomunikuje. O tom, kde je pravda, svědčí i faktická poznámka Matěje Stropnického během jednoho ze zasedání. „Prosím paní Sukovou, zda by pohybem ruky, hlavy nebo mrknutím oka naznačila, jestli je schopna i za současné zdravotní situace vykonávat svou funkci? Nejsem si jist, pokud není schopna odpovídat na otázky zastupitelů, zda je schopna vykonávat funkci místostarostky Prahy 3.“ Slova se ihned po interpelaci ujala starostka Hujová, podle našich informací příbuzná Jaroslavy Sukové, ale na Stropnického taktéž nereagovala.

Doplňme, že se na podporu radní Jaroslavy Sukové a kroků ohledně MŠ Buková postavilo hned několik ředitelů dalších mateřských škol. Od školky na Jarově až po Žerotínovu. Zajímavé je, že někteří se nechali podepsat v zastoupení, což může svědčit o nátlaku na jejich osobu. Opoziční politici totiž tomuto textu, jež má redakce k dispozici, říkají anticharta. Tedy dokument, kterým komunisté po vybraných umělcích vyžadovali poslušnost a snahu ukázat veřejnosti, že Charta 77 je špatný vzor.

Pikantní je též fakt, že na Praze 3 sedí stejně jako na mnoha dalších židlích socialistka Irena Ropková, radní magistrátu Prahy právě pro školství. Tato politička k celé věci zaujala opravdu rozhodné stanovisko. Na březnovém zastupitelstvu uvedla, že se sejde se stranickým kolegou Marcelem Chládkem, tehdy ještě šéfem resortu školství. Ten si sice na ženy potrpěl, jak vidno z jeho odvolání, ovšem po této údajné schůzce se už nad Ropkovou uzavřela hladina mlčení. Zdali jí také řekl, že vypadá lahodně, jak prý bylo u Chládka běžnou praxí, není známo. 

Suma sumárum: Celý projekt přestavby MŠ Buková se nachází ve stadiu záměru a studií. S ohledem na časovou náročnost procesu schvalování a přípravy projektu je vhodné zajistit provoz školky v příštím školním roce. Místo toho radnice zahájila výstavbu dalších dvou tříd mateřské školy v nevyhovujících prostorách ZŠ a MŠ Jaroslava Seiferta v ulici Vlkova. A když se na to budete chtít ptát, obrňte se trpělivostí. Nejsou volby, tudíž není nutné vystrkovat rohy TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…