V Praze se konalo první velké setkání vedení Středočeského kraje se starosty

21.02.2017 19:42

Pražské Kongresové centrum dnes hostilo historicky první setkání, kterého se zúčastnilo vedení Středočeského kraje společně se starosty měst a obcí celého regionu. Pozvánku dostali všichni primátoři a starostové, kterých se na akci nakonec sešlo 620.

V Praze se konalo první velké setkání vedení Středočeského kraje se starosty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

„Je to první krok, jak přistupovat ke všem starostům spravedlivě, tak jak jsem po nástupu do funkce hejtmanky slíbila. Vnímám to jako silný signál kraje, že jsme tady my pro starosty, ne oni pro nás,“ připomněla hlavní důvod svolání starostů ke společnému setkání hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011). Každý z náměstků a dalších členů rady během dne odprezentoval své hlavní záměry a vize v oblasti, jež spadají do jeho kompetence.
 
Hlavním tématem jednotlivých prezentací byly zejména krajské dotační tituly. Starostové  byli na setkání seznámeni s možností čerpat finanční prostředky ze sedmi středočeských fondů, na něž z krajského rozpočtu půjde 410 milionů korun.
 
„Paní hejtmanka tam představila svoji vizi, nejenom rozvoje Středočeského kraje, ale také spolupráce s jednotlivými starosty. Myslím, že bychom jim měli nechat čas, protože jsou ve vedení velmi krátce,“ řekl Vlastimil Picek, starosta města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav.
 
Setkání se zúčastnil také Vít Rakušan, náměstek hejtmanky pro oblast bezpečnosti a cestovního ruchu, který ocenil přínosy tohoto setkání. „Já mám šestiletou starostenskou zkušenost, a to základní, co jsme dlouhodobě kritizovali, bylo to, že ten kraj byl tak nějak daleko od nás starostů, takže si myslím, že ten formát toho hromadného setkání, kde my naopak žádáme naše středočeské starosty o blízkou spolupráci a kooperaci je něco, po čem starostové dlouho volají,“ říká Vít Rakušan.
 
Pozitivní pocity ze setkání měl i starosta Velkého Oseku Pavel Drahovrzal. „Vnímám to pozitivně, že se Středočeský kraj snaží otevřít tu komunikaci se starosty měst a obcí, kteří jsou vlastně na té nejpřímější úrovni vůči občanům, že se snaží zjistit, jaké mají zájmy a priority, a snaží se nějakým způsobem nastavit svoji strategii na ty čtyři roky budoucího vládnutí,“ říká Pavel Drahovrzal.
 
Starostům byla během dne představena nová ředitelka Krajského úřadu Středočeského kraje JUDr. Kateřina Černá, dosavadní tajemnice městské části Prahy 13. Součástí celodenního programu byla také diskuse, kde mohli účastníci setkání klást vedení kraje přímé otázky. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…