V Rakousku i Německu řekli ano dalším půjčkám do Řecka

17.07.2015 14:47

Poslanci v Rakousku dnes dali zelenou vládě, aby dál jednala o podrobnostech nového záchranného programu pro zadlužené Řecko, na němž se tento týden domluvili zástupci eurozóny. Totéž platí u Němců.

V Rakousku i Německu řekli ano dalším půjčkám do Řecka
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

V Rakousku byl podle předpokladů mandát pro vládu hladce schválen. "Je to jen příležitost, nic víc... Dejme jim (Řekům) tuhle šanci," řekl o třetím záchranném programu kancléř Werner Faymann. "Patříme k jednotné Evropě, profitujeme z toho, a proto máme za sjednocenou Evropu i odpovědnost," dodal. Šéf protiimigrantské a euroskeptické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache ale své kolegy nabádal, aby nedávali souhlas s "vyhazováním peněz" na záchranný program Aténám. "Nejde o žádný záchranný program pro Řecko, ale o program určený bankám a spekulantům", řekl.

Eurozóna v pondělí předběžně souhlasila s dalším záchranným programem pro předlužené Řecko, nyní ale musí projít schvalovacími procedurami ve všech zemích platících jednotnou měnou. V některých z nich je pro další jednání potřeba souhlas parlamentu - zelenou takto dali své vládě už ve středu například francouzští poslanci. V jiných stačí souhlasné stanovisko příslušných parlamentních výborů: to dnes získal například estonský kabinet. V Lotyšsku udělila ministru financí mandát pro další vyjednávání s Řeckem vláda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…