V TOP 09 po dnešním hlasování smutní. Pospíšil se vyjádřil

26.09.2019 21:06

„Miloš Zeman může dál bourat parlamentní demokracii a vytvářet prezidentský systém v ČR,“ píše na svém twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil po neúspěšném hlasování o senátním návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. A pozadu s vyjádřeními nezůstali ani další z poslanců TOP 09. „Kdokoliv je demokraticky zvolen, měl by se také demokraticky zodpovídat ze svých činů. Většina v PS představovaná SPD, ANO, KSČM a ČSSD tohle odmítla a nenechá posoudit skutky prezidenta institucí, která je k tomu určena,“ píše kupříkladu místopředsedkyně TOP 09 Adamová Pekarová.

V TOP 09 po dnešním hlasování smutní. Pospíšil se vyjádřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Anketa

Připomenete si 17. listopadu památku Václava Havla?

hlasovalo: 27410 lidí
„Poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD zabili šanci, aby Ústavní soud nezávisle posoudil, zda prezident porušil Ústavu. Miloš Zeman tak může dál bourat parlamentní demokracii a vytvářet prezidentský systém v ČR. Co ještě se musí stát, aby poslanci těchto stran začali naši Ústavu bránit?“ napsal na svůj twitter Pospíšil.

Pospíšil ovšem nebyl jediným, kdo se z jeho partaje bouří. „Kdokoliv je demokraticky zvolen, měl by se také demokraticky zodpovídat ze svých činů. Většina v PS představovaná SPD, ANO, KSČM a ČSSD tohle odmítla a nenechá posoudit skutky prezidenta institucí, která je k tomu určena. Děkuji poslancům, kteří jednali v souladu se svým slibem,“ okomentovala hlasování místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

Vyjádřil se i poslanec Dominik Feri. Dle něj celá iniciativa nebyla zbytečná. „Ústavní žaloba na prezidenta nebyla podána. Ano, dalo se to čekat. Nebylo to nicméně zbytečné. Pokud se domníváte, že prezident hrubě porušuje Ústavu a podle Ústavy existuje pouze jediný způsob jak na to reagovat, tak byste se tou cestou měli vydat, i když je výsledek nejistý,“ napsal.

A poslanec Vlastimil Válek pak přidal tabulku s výsledkem hlasování a slovy: „Sněmovna odmítla ústavní žalobu na prezidenta Zemana. Neprošel ani náš návrh na hlasování po jménech. Kdo jak hlasoval vidíte tady.“

Souhlas s žalobou vyslovilo jen 58 ze 130 poslanců, potřeba bylo 120 hlasů. Hlasování bylo veřejné, dolní komora Parlamentu odmítla návrhy, aby se hlasovalo tajně nebo po jménech. Řada poslanců zejména z ANO a ČSSD, ale i z ODS, se z jednání omluvila, část se na hlasování nepřihlásila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…