V TOP09 slaví. Z Koudelky bude generál

19.04.2023 20:45 | Ze sítí

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se dočká a v květnu bude jmenován generálem. Vláda ve středu schválila, že podá návrh na povýšení prezidentovi Petru Pavlovi, který předem avizoval, že návrhu vyhoví. Pavlův předchůdce na Hradě Miloš Zeman návrhu na povýšení Koudelky sedmkrát nevyhověl.

V TOP09 slaví. Z Koudelky bude generál
Foto: BIS
Popisek: Michal Koudelka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na tiskové konferenci potvrdil, že se Koudelka dočká povýšení, které mělo přijít již dávno. „Opakovaně dokázal, že jednoznačně chrání zájmy této země a její bezpečnost,“ uvedl vicepremiér.

Prezident Petr Pavel začátkem týdne uvedl, že se jmenováním Koudelky generálem počítá už od své prezidentské kampaně. „Od doby, kdy jsem hovořil o tom, že jsem připraven ho jmenovat na základě návrhu vlády při první možné příležitosti, nedošlo k žádné události, která by můj názor měla změnit. Pokud dostanu od vlády návrh, jmenuji ho,“ řekl podle informací serveru Echo24.cz.

Návrh na jmenování šéfa BIS do hodnosti brigádního generála předtím sedmkrát odmítl Miloš Zeman, který byl k jeho práci kritický. Návrhy na povýšení mu předložila Fialova vláda, ale i předchozí kabinet Andreje Babiše.

Rozhodnutí vlády podat nový návrh na Koudelkovo povýšení a slova prezidenta Pavla, že návrhu vyhoví, kvituje předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09). „Vláda navrhla, aby byl Michal Koudelka generálem. Prezident Pavel jí vyhoví. Konečně normální svět,“ reagoval na Twitteru.

S gratulací se přidal i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Seriál ‚Prezident Petr Pavel napravuje chyby svého předchůdce‘, díl 23: Prezident informoval, že povýší šéfa BIS do hodnosti generála. A dnes jeho povýšení schválila vláda. Díky moc, pane prezidente, gratuluji BIS a Michalu Koudelkovi,“ uvedl Bartošek.

Pogratuloval také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Gratuluji panu Koudelkovi k brzkému povýšení do hodnosti generála. Doufám, že se opět brzy uvidíme v Evropském parlamentu.

TOP 09 na svém profilu uvedla, že se věci na Hradě konečně vracejí do normálu. „Michal Koudelka bude generálem! Na Hradě už není ruský rezident, a věci se tak vracejí do normálu,“ stojí v příspěvku.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak vyjádřila potěšení i na svém vlastním twitteru. „Michal Koudelka bude konečně generálem! Jako ředitel BIS dlouhodobě brání ČR před ruským a čínským vlivem. V minulosti musel bohužel vyvracet i lži, které z Hradu přicházely. Proto byl trnem v oku Miloše Zemana, který odmítal návrhy vlády jmenovat ho generálem. To se teď mění,“ uvedla Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…