V Turecku jsou zase lidé v ulicích. Ambasáda USA se ozývá

11.09.2016 18:48

Turecké ozbrojené složky zasáhly v několika obcích a městech na jihovýchodě země u syrských hranic. Vláda nechala sesadit asi tři desítky legitimně zvolených kurdských starostů kvůli údajným vazbám na teroristy. Informuje o tom agentura Reuters.

V Turecku jsou zase lidé v ulicích. Ambasáda USA se ozývá
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Vláda v Ankaře dává jasně najevo, že Kurdům nebude ulehčovat život. Kabinet prezidenta Erdogana nechal sesadit asi tři desítky legitimně zvolených starostů ve dvou desítkách obcí na jihovýchodě země na turecko-syrském pomezí, kde žijí Kurdové. Sesazené kurdské starosty nahradili loajální lidé. Vláda v Ankaře tvrdí, že legitimně zvolení starostové udržovali vazby s Kurdskou stranou pracujících (PKK), kterou Turecko považuje za teroristickou organizaci.

Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag konstatoval, že zvolení politici nemají právo zneužívat veřejné prostředky obcí na podporu teroristické činnosti, což by nemohla tolerovat žádná demokratická vláda na světě. „Zvolení není povolením k trestné činnosti,“ napsal člen vlády na sociální síti Twitter. Sesazeno bylo asi 28 starostů, přičemž 12 z nich bylo formálně zatčeno. Dá se tak říct, že pokračuje série vládních čistek, kterou odstartoval údajný nepovedený puč proti prezidentu Erdoganovi. Asi 40 tisíc lidí skončilo za mřížemi.

Celý článek najdete zde.

Ve městě Suruc na jihovýchodě země vyvolalo počínání vlády reakci občanů. Rozzlobení lidé chtěli dát najevo, že se jim nelíbí počínání vlády, a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Nastoupili policisté s vodními děly. Americké velvyslanectví vyslovilo v zemi půlměsíce obavy, aby byl nespokojeným občanům umožněn poklidný protest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…