V Turkmenistánu se s kouřením nepářou. Prodej cigaret rovnou zakázali

14.01.2016 7:23

Z trafik ve středoasijském Turkmenistánu zmizely cigarety. Rozhodl o tom diktátor této bohaté pouštní země Gurbanguli Berdymuhamedov, který proti kouření podle místních médií bojuje rozhodně a vytrvale. V roce 2014 dokonce za svůj zápas s tabákem dostal vyznamenání Světové zdravotnické organizace (WHO).

V Turkmenistánu se s kouřením nepářou. Prodej cigaret rovnou zakázali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Na zákaz prodeje cigaret dohlíží podle místních médií organizace zvaná Služba pro ochranu zdraví společnosti, která vykonává funkce státní protidrogové agentury. Její pracovníci prý obešli všechny prodejce v metropoli Ašgabatu a hříšníky, kteří kuřivo dál nabízeli, potrestali vysokou pokutou.

Cigarety jsou teď v Turkmenistánu k dostání už jen „pod pultem“ a po kusech, píší ruská média. Jedna cigareta přijde až na dva manaty (asi 14 korun), což je zhruba dvojnásobek dřívější ceny. V zemi už před časem zakázali kouření na veřejných místech a reklamu tabákových výrobků.

Berdymuhamedov počátkem ledna svolal mimořádné zasedání vlády, na němž tvrdě kritizoval šéfa Služby pro ochranu zdraví společnosti Atadurdyho Osmanova a kázeňsky ho potrestal za nečinnost. Následný zákaz prodeje cigaret je zřejmě důsledkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…