V USA půjdou k volbám. Ukrajina se obává o zachování finanční podpory

27.10.2022 19:02

Sněmovní a senátní volby, které ve Spojených státech proběhnou 8. listopadu, podle průzkumů mohou ovládnout republikáni, kteří by mohli získat většinu jak v Senátu, tak ve Sněmovně reprezentantů. To by znamenalo velké problémy pro demokratického prezidenta Joea Bidena, který je v polovině svého mandátu. Výhry republikánů se ale obává i Ukrajina, která je na americké vojenské a finanční pomoci závislá, přičemž podle republikánských lídrů je potřeba tuto pomoc „revidovat“.

V USA půjdou k volbám. Ukrajina se obává o zachování finanční podpory
Foto: Repro Twitter @greg_price11
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Spojené státy čekají v listopadu volby do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu, jedná se o volby v polovině prezidentského mandátu Joea Bidena, jehož demokraté nyní mají většinu jak v Senátu, tak Sněmovně reprezentantů. Bílý dům ale podle informací agentury Reuters opouští optimismus a v návaznosti na předvolební průzkumy varuje, že by republikáni mohli získat kontrolu nad oběma komorami Kongresu.

Ačkoli demokraté ještě před pár měsíci v průzkumech pohodlně vedli, nyní to vypadá, že mnoho okrsků čekají tuhé boje na ostří nože. Sněmovna reprezentantů, o níž Biden a někteří jeho spojenci a poradci začátkem roku předpovídali, že by ji demokraté mohli ovládnout, se podle analytiků nyní výrazně přiklonila na stranu republikánů.

Ztráta kontroly nad jednou nebo oběma komorami Kongresu zásadně ovlivní další dva roky prezidentství Joea Bidena, neboť se očekává, že republikáni budou blokovat zákony o rodinné dovolené, potratech, policejních opatřeních a dalších Bidenových prioritách a zároveň budou prosazovat nové zákony na omezení imigrace nebo výdajů a budou chtít využívat dluhový strop jako páku.

Biden v květnu předpověděl, že jeho demokraté dosáhnou zisku jak ve Sněmovně reprezentantů, tak v Senátu, ale minulý týden připustil, že se souboj vyostřil. „Bylo to tam a zpátky, oni vedou, my vedeme, oni vedou,“ řekl Biden a dodal, že průzkumy jsou různé a že si myslí, že se před volbami 8. listopadu ještě jednou přikloní na stranu demokratů.

Americké volby podle serveru npr.org bedlivě sledují i na Ukrajině. Pravděpodobnost, že republikáni převezmou kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, vyvolává obavy o dlouhodobou podporu ukrajinského válečného úsilí.

Vůdce republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy tento týden varoval, že členové jeho strany nevypíší Ukrajině „bianko šek“, pokud získají kontrolu nad dolní komorou. Mnoho ukrajinských politiků se proto obává, jak dlouho budou peníze ještě proudit.

Desítky republikánů ve Sněmovně reprezentantů hlasovaly v květnu proti návrhu zákona o pomoci Ukrajině. A minulý měsíc všichni republikáni ve Sněmovně reprezentantů kromě deseti hlasovali proti vládnímu balíčku financování, který obsahoval miliardy dolarů určené pro Ukrajinu.

„Existují obavy, že se podpora bude zmenšovat,“ říká Mykola Kňažickij, poslanec parlamentu za západní Ukrajinu.

Jevhenija Kravčuková, poslankyně parlamentu za stranu Sluha lidu prezidenta Volodymyra Zelenského se obává vlivu hlasité skupiny republikánů, z nichž mnozí se spojují s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, a také konzervativních televizních osobností, které se vyslovují proti miliardám dolarů směřujícím na Ukrajinu.

„Když vidíme, co říkají komentátoři Fox News, to jsou z našeho pohledu proruské postoje,“ říká.

Průzkum Pew Research Center z minulého měsíce ukázal, že 32 % republikánů a republikánsky orientovaných nezávislých si myslí, že Spojené státy poskytují Ukrajině příliš velkou podporu ve válce. To je nárůst oproti pouhým 9 % v březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…