V USA to vře kvůli Izraeli. Studenti se bouří, školy zavírají, dokonce i vražda

22.10.2023 8:40

Válka v Izraeli má vliv i na akademické prostředí v USA, konkrétně v New Yorku. Kolumbijská univerzita učinila cosi nevídaného. Něco, co se nestalo mnoho let. Napětí nepříjemně houstne i na dalších amerických univerzitách. V samotném Izraeli a také v Palestině dál teče krev. Izraelská tajná služba Šin Bet oznámila, že založila speciální jednotku a popsala, k čemu bude určena. K odpovědnosti za jeden z útoků směřovaných na Izrael se přihlásilo libanonské hnutí Hizballáh.

V USA to vře kvůli Izraeli. Studenti se bouří, školy zavírají, dokonce i vražda
Foto: Repro Bílý dům
Popisek: Bílý dům, sídlo prezidenta USA

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Libanonské hnutí Hizballáh se hlásí k odpovědnosti za protitankovou palbu zahájenou na Izrael. Izraelské ozbrojené síly (IDF) oznámily, že zmařily útok skupiny teroristů vedený zpoza libanonské hranice. O incidentu informoval server izraelského listu Haarec.

Na Kolumbijské univerzitě v New Yorku se ve stejném čase stalo cosi nevídaného. Univerzita bez udání důvodu odvolala tradiční fundraisingovou akci – každoroční den charitativních sbírek.

„Oznámení zveřejněné na webových stránkách univerzity neposkytuje žádné vysvětlení, proč byl ‚Columbia Giving Day 2023‘ odvolán nebo kdy se bude konat. Téměř čtvrtina studentů na Columbii jsou Židé,“ upozornil taktéž Haarec. „Před více než týdnem, poprvé ve své historii, Columbia zakázala nestudentům vstup do svého kampusu v centru Manhattanu z obav z potenciálně výbušné situace, kdy proizraelští i propalestinští studenti oznámili plány na pořádání shromáždění na stejném místě a ve stejný čas. Předchozí den byl přepaden izraelský student, když v kampusu lepil fotografie Izraelců zajatých Hamásem,“ pokračoval v popisu situace server listu.

Podobně houstne napětí i na Pensylvánské univerzitě. Několik jejích absolventů podle listu Haarec minulý týden oznámilo, že přestanou přispívat své alma mater na protest proti tomu, co vnímali jako nedostatečnou reakci administrativy na události v Izraeli.

V Detroitu byla před svým domem nalezena mrtvá – ubodaná – prezidentka synagogy Isaac Agree Downtown Synagogue Samantha Woll. Podle zprávy CNN se policie domnívá, že byla pobodána ve svém domě, a že v současné době neexistuje žádné podezření ohledně motivu činu.

Na návštěvu Izraele dorazila italská premiérka Georgia Meloni. Kde dala jasně najevo, že jihoevropská země jednoznačně stojí na straně Izraele. Meloniová se setkala s premiérem Benjaminem Netanjahuem a hovořila s prezidentem Isaacem Herzogem. V rozhovoru s novináři zdůraznila, že „hájíme právo Izraele na existenci a právo Izraele bránit se. Zejména před scénami, které zcela dehumanizovaly židovský národ. To je to, co lidé možná nechápali, že ty obrázky byly především projevem antisemitismu, který přišel před izraelským palestinským konfliktem“.

Meloni podpořila Izrael v situaci, kdy židovský stát oznámil, že ještě zesílí odvetné údery na území Pásma Gazy. „Ode dneška zvyšujeme útoky a minimalizujeme nebezpečí,“ řekl mluvčí IDF kontradmirál Daniel Hagari. Na jeho slova upozornil server litu Times of Israel. Izraelská armáda po teroristickém úzkou Hamásu ze 7. října, kdy zemřelo na 1400 Izraelců, oznámila, že hnutí Hamás v Gaze eliminuje. „Celé rodiny byly popraveny ve svých domovech a více než 260 lidí bylo povražděno na festivalu pod širým nebem, mnoho z nich uprostřed strašlivých brutálních činů teroristů, které americký prezident Joe Biden označil za ‚nejhorší masakr židovského lidu od holocaustu‘,“ připomenul server Times of Israel.

Izraelská tajná služba Šin Bet zodpovědná za provádění operací na území Izraele podle listu Jerusalem Post oznámila, že založila speciální jednotku. Tato jednotka dostala za úkol zlikvidovat všechny teroristy, kteří se podíleli na masakru ze 7. října. Členové této nové organizace podle listu fungují nezávisle na ostatních jednotkách velení a řízení, které se zaměřují na neutralizaci úderných buněk a vysoce postavených teroristů. Tato konkrétní mise je odlišná, přičemž organizace zahrnuje jak síly v terénu, tak zpravodajský personál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…