V britské televizi vystoupil sociolog ze Slovinska. Ukázali mu fotku uprchlíků z člunu a toto následovalo

21.04.2016 16:25

Na britské televizní stanici Channel 4 vystoupil slovinský filozof a sociolog Slavoj Žížek. Promluvil o uprchlické krizi a integraci. Podle něj se totiž neodehrává humanitární krize a je třeba na společenské problémy nahlížet s odstupem. Na vině není jen západní imperialismus.

V britské televizi vystoupil sociolog ze Slovinska. Ukázali mu fotku uprchlíků z člunu a toto následovalo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Na úvod rozhovoru se moderátorka se Žížkem dívá na fotografii člunu, ze kterého právě vystupují uprchlíci v záchranných vestách. „Tohle je obraz, který vidíme, chudáci uprchlíci, zachránění na poslední chvíli před utonutím v moři, to je samozřejmě tragické,“ řekl Žížek s tím, že je nutné se ale podívat na celý obraz takzvané sociální totality.

„Měli bychom se začít ptát na tu opravdovou otázku, kdo je za to zodpovědný, a já si nemyslím, že je za tím jen západní imperialismus,“ podotkl Žížek s tím, že za problémy Afriky nemůže jen Západ, ale i sám třetí svět.

Žížek je zároveň proti přílišné integraci a zdůrazňuje, že je důležité zachovat si určitý distanc jeden od druhého. „Chci slušnou lhostejnost,“ prohlásil s tím, že extremisté neopovrhují naší kulturou, ba naopak, jsou jí fascinováni a závidí.

Na otázku moderátorky, jaká je jeho pozice v britském referendu o členství v EU, odpověděl, že Evropská unie není „velká šťastná rodina“, zároveň ale zdůraznil, že světovým problémům se dá postavit jen na nadnárodní úrovni, a proto je Evropská unie důležitá.

„Evropa znamená místo, kde lze zkombinovat určitou úroveň svobody, bezpečí, trochu sociální solidarity, sociální systém, za tuhle část evropského odkazu stojí za to bojovat,“ dodal Žížek s tím, že evropský sen stále žije dál a Evropa rozhodně není mrtvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…