V britském listu se objevila zpráva. Mayová prý dostala tuto nabídku ohledně brexitu

24.03.2019 11:20

Podle informací britské BBC teď část poslanců z konzervativní strany své předsedkyni a premiérce Therese Mayové nabízí, že pro její dohodu zvednou ruku, pokud sama premiérka definitivně zmizí ze scény.

V britském listu se objevila zpráva. Mayová prý dostala tuto nabídku ohledně brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Od ledna je zřejmé, že britská premiérka Theresa Mayová nemá dostatečnou kontrolu nad tím, co se děje v parlamentu ostrovního království. Na počátku roku část jejích poslanců odmítla podpořit brexitovou dohodu, kterou jako předsedkyně vlády vyjednala s EU. Utrpěla ostudnou porážku, která se o pár týdnů později ještě jednou zopakovala.

Současně však poslanci britské premiérce řekli, že nestojí o odchod z EU bez dohody. Původně se předpokládalo, že Britové opustí EU 29. března. Navzdory tomu, že od hlasování o brexitu uběhly takřka tři roky, však Mayová nedokázala s EU dospět k dohodě o odchodu, kterou by podpořili její vlastní zákonodárci, takže termín odchodu se odkládá.

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí
Nedělní list The Sunday Times tvrdí, že část vlády tlačí na Mayovou, aby odešla z funkce a nechala úřadovat nějakého dočasného předsedu vlády, který bude s EU vyjednávat lépe než ona a v Konzervativní straně připraví sjezd, kde bude zvolen nový lídr.

Na stole je však prý ještě jedna varianta. Konzervativní poslance údajně své premiérce slibují, že v parlamentu podpoří to, co vyjednala, pokud slíbí, že se do dalších jednání o brexitu už nebude plést.

Úřad premiérky označil uveřejněné informace za spekulace, k nimž není třeba se vyjadřovat.

Podle BBC je teď na stole několik možností, co se stane dál. Stále prý existuje možnost, že brexit bude zrušen a Velká Británie v EU zůstane. Může také dojít k vypsání dalšího referenda. Třetí varianta předpokládá, že Británie sice nebude plnohodnotným členem EU, ale zůstane v celní unii. Velká Británie však také může spolupracovat s EU na základě volnější dohody po kanadském vzoru. A nakonec ještě stále nelze vyloučit, že Velká Británie EU opustí zcela bez dohody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…