V hlavách Ukrajinců došlo k revoluci, raduje se Petra Procházková

25.08.2015 9:37

Na Ukrajině dochází v posledním roce k prudkému vzestupu vlastenectví, píše známá reportérka Petra Procházková v dnešních Lidových novinách. Potvrzuje to nejenom to, že neobvykle velké množství Ukrajinců přišlo včera během oslav nezávislosti na kyjevský Majdan s dětmi oblečenými do tradiční ukrajinské košile, zvané „vyšivanka“. Potvrzují to prý i sociologická data.

V hlavách Ukrajinců došlo k revoluci, raduje se Petra Procházková
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Procházková píše, že podle Institutu sociologie Národní akademie věd Ukrajiny za posledních 12 měsíců na Ukrajině výrazně přibylo lidí, kteří jsou hrdí na to, že jsou Ukrajinci. Na západní Ukrajině je takových lidí prý dokonce 80 procent.

U příležitosti Dne nezávislosti Ukrajinci také hodnotili své politiky. Anketu o nejméně populárního lídra prý s přehledem vyhrál svržený prezident Viktor Janukovyč, kterého za nejhoršího ve čtyřiadvacetileté historii země označilo 51 procent lidí. Procházková tvrdí, že Janukovyče zatracují i v jeho rodném Donbasu.

Dekomunizace proběhla i v hlavách Ukrajinců

Výsledky tohoto průzkumu podle sociologa Alexandra Višňaka svědčí o tom, že za poslední rok došlo na Ukrajině k bouřlivému vývoji nejen na politické scéně, ale i v myslích lidí. Za nejdůležitější považuje fakt, že tzv. dekomunizace, která se navenek projevuje likvidací komunistických symbolů, proběhla zároveň i v hlavách Ukrajinců.

Velkou říjnovou socialistickou revoluci, neboli bolševický převrat z roku 1917, jak jej Procházková označuje, považuje za pozitivní událost jen 4,5 % Ukrajinců. To je v rámci bývalých republik Sovětského svazu, kromě Pobaltí, unikátní ukazatel.

Jako nejhorší událost dějin vnímají Ukrajinci hladomor ve 30. letech minulého století. Nikoliv rozpad SSSR jako drtivá většina Rusů. „Právě tento rozdílný pohled na historii je podle sociologů dnes nejdůležitějším rozdílem v mentalitě obou zemí,“ píše Procházková. A cituje zástupce ředitele Institutu sociologie Jevgenije Golovacha, podle kterého dnes 58 procent Ukrajinců prosazuje ve směřování své země evropský směr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…