V justici nastává chaos, stěžuje si soudce ministru Pelikánovi

17.07.2016 16:09

Chaos. Tak by se dalo nazvat současné dění v soudních líčeních v korupční kauze týkající se obviněného chomutovského soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchy. Celý spor má nyní rozhodnout ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Píše o tom server Aktuálně.cz.

V justici nastává chaos, stěžuje si soudce ministru Pelikánovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Na ministra Pelikána se totiž obrátil soudce Jiří Mádr z Hradce Králové. Ten je přesvědčen, že by v celé kauze neměl rozhodovat, a to kvůli rozsudku Ústavního soudu, jenž jednoznačně uvedl, jaký soud má rozhodovat o povolení odposlechů nebo uvalení vazby. Na ministrovi nyní je, jestli se obrátí se stížností na Nejvyšší soud, nebo ponechá hradeckému soudu možnost dále se zabývat přípradem. Ústecký soud se totiž cítil podjatý, proto byla kauza přesunuta právě do Hradce.

Původní text ZDE.

„Pan soudce se domnívá, že místně příslušný není Krajský soud Hradec Králové,“ uvedla mluvčí hradeckého soudu Kateřina Podeszwová důvod Mádrovy intervence na Pelikána. Ani podle obvinění totiž nedošlo k trestné činnosti v Hradci Králové, ale v severočeském Chomutově. A to je právě v rozporu s Ústavním soudem. Ten na začátku května v průlomovém verdiktu uvedl, že se žalobci musí během vyšetřování obracet pouze na soudy v místě, kde došlo k trestné činnosti. 

„Při určení místní příslušnosti by tak bylo nezbytné vycházet z jasně vymezeného spáchání trestného činu, k němuž došlo v obvodu působnosti Okresního soudu v Chomutově, nikoli v obvodu působnosti Okresního soudu v Hradci Králové,“ dodala mluvčí soudu. Právě ale místně příslušnému soudu v Chomutově byl již jednou případ odebrán.

Ministr spravedlnosti ústy svého mluvčího Jakuba Římana vzkázal, že mu podnět hradeckého soudce nebyl ještě doručen. V případě, že Pelikán jeho dopisu vyhoví a podá stížnost, rozhodne Nejvyšší soud, kdo bude danou kauzu řešit. Případ se tak zcela jistě protáhne.
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…