V kauze MUS byl obžalován i náměstek Zemanovy vlády, píše server

14.11.2012 21:55

Švýcarským vyšetřovatelům se podařilo zjistit, že v kauze Mostecké uhelné společnosti byl zapleten i náměstek někdejší vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD). Za účast na celém podniku, v němž zmizely desítky miliard korun, dostal jako provizi 85 tisíc dolarů. Teď byl za účast na podvodu obžalován - řeč je o Robertu Sýkorovi, který byl také poslancem za ČSSD.

V kauze MUS byl obžalován i náměstek Zemanovy vlády, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Kauza Mostecké uhelné společnosti pochází z doby tzv. opoziční smlouvy, kdy byl premiérem Miloš Zeman (ČSSD), který vládl s faktickou podporou Václava Klause (tehdy ODS). Ministrem průmyslu byl tehdy Miroslav Grégr a jeho náměstek byl Robert Sýkora. A právě on byl v kauze MUS obžalován švýcarskou prokuraturou. Informuje o tom server ČeskáPozice.cz.

Zmizelo pětadvacet miliard korun ...

"Serveru se podařilo získat tu část obžaloby, jež se týká přímo korupce vysokých státních úředníků. Robert Sýkora dle švýcarské prokuratury obdržel 85 tisíc dolarů, tedy téměř tři miliony korun, od zbrojaře a lobbisty Pavla Musely," píše ČeskáPozice.cz. Musela je však po tragické nehodě nesvéprávný.

Síť finančních toků v kauze, kde zmizelo pětadvacet miliard korun, byla velmi složitá a švýcarští vyšetřovatelé ji rozplétaly šest let. Tamní úřady nakonec zabavily asi čtrnáct miliard korun uložených na stovce různých účtů. Část z těchto peněz by mohla dostat zpět i Česká republika, ale vzhledem k tomu, že vláda zatím nevyčíslila své požadavky, tak podstatná část zabavených peněz skončí ve švýcarské státní pokladně.

... a Česko o zabavené peníze zřejmě nestojí

Korupční zločin se podle švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung odehrál v sedmi fázích, během nichž došlo k tomu, že manažeři MUS koupili společnost za peníze z pokladny samotné MUS. Pikantní pak na celé věci je, že české úřady dlouho předstíraly, že k žádnému zločinu vlastně nedošlo. Švýcarští vyšetřovatelé přitom došli k názoru, že naší republice vznikla škoda přesahující tři miliardy korun. Ministerstvo financí však dlouho nereagovalo na výzvy, aby se zapojilo do připravovaného procesu a teď už je na to zkrátka pozdě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…