V každé krizi se extremisté snaží dostat lidi na ulici, říká hejtman Kuba. Ale odsoudit demonstranty byla chyba

10.09.2022 14:33

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) se obává, že by se k moci dostali extremisté. Varuje před nimi – pokud vláda nedá občanům co nejdříve jasný návrh, jak se dostat ven z energetické krize. Řekl to v rozhovoru pro Novinky.cz.

V každé krizi se extremisté snaží dostat lidi na ulici, říká hejtman Kuba. Ale odsoudit demonstranty byla chyba
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Hejtman Martin Kuba v Partii.

Úvodem rozhovoru Kuba hovořil o demonstraci proti vládě, která se uskutečnila 3. září na Václavském náměstí. Lidé, kteří na ni dorazili, dávali najevo nesouhlas s vládní politikou.

„Já bych je rozdělil na dvě skupiny. Jedna jsou organizátoři akcí, a myslím, že se ukazuje, že jsou to lidé, kteří se rekrutují z antivakcinačních a extremistických skupin. Druhá skupina jsou lidé, kteří na tu akci přišli,“ zmínil Kuba, že rozhodně nelze všechny demonstranty brát jako extremisty. 

„Je třeba si uvědomit, že v každé krizi se extremisté snaží dostat co nejvíc lidí na ulici a dostat se tak k moci. To je fakt, který nelze ignorovat, a bude se tak dít i v době, která nás čeká. Vláda to nemůže podceňovat. V tom davu byli určitě lidé, kteří těm věcem nerozumí, najednou se jim mění podmínky, všechno se jim zdražuje, nemají, jak zaplatit energie, a hledají jednoduchá řešení. To je pro extremisty ideální stav. Odlišme tyto dvě věci a neignorujme strach lidí. Ale pokud jde někdo protestovat proti české vládě s tričkem Vladimira Putina, tak ten asi nemá stejný názor na směrování ČR, jako mám třeba já nebo premiér," dodal Kuba a zopakoval, že nelze šmahem odsoudit všechny demonstranty. Pětikoalice dle jeho názoru musí hovořit i s těmi lidmi, kteří ji nevolili.

Kuba v rozhovoru mimo jiné přiznal, že se dost shoduje s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), že pokud se vláda nevzchopí, mohou přijít sociální nepokoje. „Společnost je stále zasažena tím, co se dělo kolem covidu, a tohle je další zátěž. Je vidět, že je velmi rozjitřená,“ podotkl Kuba.

Závěrem rozhovoru pak Kuba popřel informace, že by se před českobudějovickým festivalem Země živitelka sešel s prezidentem Milošem Zemanem na Hluboké v hotelu, jenž patří lobbistovi Tomáši Hrdličkovi.

„V hotelu Štekl bydlela delegace pana prezidenta a ministryně obrany Jana Černochová, která přiletěla na jih Čech vrtulníkem. Já jsem se potřeboval sejít s paní Černochovou a probrat s ní některé věci ohledně letiště. Požádal jsem ji, aby přijela za mnou. Nechtěl jsem tam jet právě proto, abych nemusel čelit těmto novinářským dotazům. Není to pravda,“ zakončil Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…