V nemocnici za stovku? Pořád levnější než doma

01.12.2011 7:58

Od prvního prosince se zvyšují poplatky za pobyt v nemocnici ze 60 korun na rovnou stokorunu. Navzdory nesouhlasným reakcím ze strany některých politických stran i veřejnosti je to pořád ještě méně, než kolik člověk projí, prosvítí a protopí doma.

V nemocnici za stovku? Pořád levnější než doma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Statistický úřad podle MF Dnes spočítal, že náklady na běžný pobyt doma člověka vyjdou v průměru na 361 korun. Samotné přežití (tedy jídlo, pití, bydlení a voda) stojí 144 korun denně. Záleží samozřejmě na tom, zda člověk žije sám nebo s rodinou, na venkově nebo ve městě a tak dále.

V nemocnici se od prvního prosince platí jen stokoruna. I pro opoziční ČSSD je to poplatek, který má smyl. Nespokojená je ale veřejnost, protože musí platit víc, i samy nemocnice, jelikož jim ani vyšší poplatek náklady na pobyt pacientů nepokryjí. Budou ho tak i nadále dotovat.

"Poplatek nestačí pokrýt ani stravu, za pět porcí denně zaplatíme 160 až 200 korun. Dalších 36 korun je elektřina, 67 teplo, 43 úklid, 26 praní prádla...," vyjmenovala ekonomická náměstkyně Thomayerovy nemocnice Martina Podešťová denní náklady na jednoho pacienta.

"Od pacientů vybíráme celkem čtyři druhy poplatků - ambulantní, za recepty, za pohotovost a za pobyt. V současnosti tyto poplatky tvoří pouhých 1,5 procenta našich celkových příjmů," řekl MF Dnes Jaroslav Novotný z obchodně-ekonomického odboru písecké nemocnice.

Čtěte:

Zdravotní reformě řekli poslanci ano. Mění poplatky a stanovuje standard

Nářek nad poplatky: Heger byl lékař, teď je démon bez citu

Zoufalá nastávající matka: Poplatky mi zkomplikovaly život. A bude hůř

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…