V novinách zní chvála na Jaroslava Tvrdíka, nyní obchodníka s Čínou

08.07.2014 6:51

Současný obrat české zahraniční politiky k ekonomické diplomacii dělá radost zejména jednomu muži. Tomu, který je považován za „otce“ obchodní diplomacie mezi Českou republikou a Čínou. Tomu, který již v časech Topolánkovy vlády, která byla v Pekingu na „černé listině“, jezdil po zemi a navazoval kontakty, které dnes zdárně zpeněžuje. Jmenuje se Jaroslav Tvrdík.

V novinách zní chvála na Jaroslava Tvrdíka, nyní obchodníka s Čínou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík

Čína mu leží u nohou, je o desítky kroků napřed. Tak podle MF Dnes podnikatelé obvykle mluví o bývalém ministru obrany, který momentálně šéfuje Smíšené česko- čínské komoře. Právě přes tuto organizaci dnes desítky firem usilují o byznys se svými čínskými protějšky.

O Tvrdíkovi je samozřejmě známo, že jeho minulost zdaleka není dlážděna jen samými úspěchy. Například jeho řízení ČSA, které mu vyneslo přezdívku „Luftjarda“, nebo vedení kampaně ČSSD za časů Jiřího Paroubka jsou dodnes považovány za ukázky manažerského neúspěchu. Nyní je však pro české podnikatele, usilující o úspěch na východě, naprosto nepostradatelný.

Tvrdík začal česko- čínské obchodní vztahy cílevědomě budovat již v době, kdy v Černínském paláci vládl Karel Schwarzenberg a jeho doktrína lidských práv, která obě země od sebe odvrátila. Komora, na jejímž vzniku se podílel a které nyní předsedá, vznikla v roce 2009. Tvrdík ale již předtím do Číny často létal a budovat si kontakty na místní podnikatele i politické špičky.

Velké chvíle pro něj pak přišly vloni, když Rusnokova vláda otočila kormidlem zahraniční politiky směrem k obchodní diplomacii. Ministerstvu zahraničí v ní navíc velel Jan Kohout, který Tvrdíkovi pomáhal v Číně prorazit. On sám se stal významným poradcem vlády. A současný kabinet ČSSD nabízí pro Tvrdíka ještě ideálnější konstelaci. Ministr Zaorálek jeho vize sdílí a dobré kontakty má i s ministrem průmyslu Mládkem.

„Na nedávné čínské misi Ministerstva průmyslu a obchodu bylo vidět, že pan Tvrdík je váženou osobou, že ho lidé respektují,“ uvedl Bořívoj Minář z Hospodářské komory. Jeden z členů ČSSD pod podmínkou anonymity říká, že Tvrdík se v práci obchodního ambasadora evidentně našel. „Tvrdík je prostě prodavač slibů, umí lidi okouzlit, nadchnout, ale věci do konce dotáhnout neumí,“ uvedl.        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…