V prvních hodinách přišla volit zhruba desetina voličů

12.10.2012 18:30 | Zprávy

V prvních hodinách po otevření volebních místností si dnes přišla vybrat krajské zastupitele nebo senátory zhruba desetina voličů. Vyplývá to z informací, které ČTK zjistila od volebních komisařů z různých míst republiky. Podle některých je účast podobná jako při minulých volbách. Před čtyřmi lety o regionálních vládách rozhodly dvě pětiny voličů. Účast v senátních volbách bývá nižší.

V prvních hodinách přišla volit zhruba desetina voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny

Situace by se podle komisařů měla zlepšit večer, kdy se obvykle zastaví lidé vracející se z práce. Policie žádné vážné narušení voleb nezaznamenala. "Zatím je průběh klidný," řekla krátce po 16:30 ČTK mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. Podle ní se zatím objevily pouze hanlivé letáky na jednom z volebních míst.

Problémy v Ústeckém kraji

V Ústeckém kraji se ale opět objevily stížnosti na kupčení z hlasy. "Například v Děčíně či Chomutově oslovují voliče lidé, kteří jim nabízejí 300 korun za to, že do urny vhodí lístek ODS a zakroužkováním přidělí preferenční hlasy čtyřem konkrétním kandidátům," informoval média lídr krajské kandidátky občanských demokratů Vladislav Raška. Podle něj se jedná o zjevnou provokaci, která má stranu poškodit. Volební účast se v kraji pohybovala kolem devíti procent.

Ve čtyřech pražských obvodech, kde se rozhoduje jen o senátorech, se účast pohybovala mezi čtyřmi a deseti procenty. Ve středních Čechách se dvě hodiny po otevření volebních místností volební účast nejčastěji pohybovala kolem deseti procent, v Olomouckém kraji kolem 13 procent. V Královéhradeckém účast dosahovala místy až 15 procent, v Pardubickém regionu ale byla zhruba jen na osmi procentech.

Někteří voliči se nemohli dočkat

Na jihu Moravy k senátním volbám přišlo přibližně sedm procent, ve větších městech se ale blížila k deseti procentům, podobně jako v Karlovarském kraji. Na Vysočině a ve Zlíně se oproti tomu pohybovala kolem osmi, ve Vsetíně kolem sedmi procent. V Moravskoslezském i Jihočeském kraji zaznamenali účast mezi pěti a deseti procenty.

Desetiprocentní účast hlásili volební komisaři z Plzeňského a Libereckého kraje. Například na sídlišti Slovanka v České Lípě odvolilo bezmála 19 procent voličů, podobně jeden z plzeňských okrsků hlásil před 17:00 osmnáctiprocentní účast. Kuriózní situaci zažili už dopoledne na radnici ve Frýdlantu, kde se starší muž s občankou v ruce pídil po volební místnosti a chtěl volit. Zklamán odešel, že se po 14:00 vrátí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…