V radách ČT a ČRo skončí jejich předsedové Uhde a Ratiborský

05.03.2014 16:16

V radách České televize a Českého rozhlasu skončí jejich nynější předsedové Milan Uhde a Tomáš Ratiborský. Při dnešním sestavování kandidátek pro sněmovní volbu nových členů rad obou veřejnoprávních médii neuspěla například ani současná místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová.

V radách ČT a ČRo skončí jejich předsedové Uhde a Ratiborský
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milan Uhde

Sněmovní volební výbor rozhodl, že do televizní rady by mohli nově zamířit například divadelník Petr Oslzlý, novinářka Petra Procházková, exposlankyně Ivana Levá a psycholog Ivan Douda. V rozhlasové radě by mohli být mimo jiné hudebník Mikoláš Chadima, farář Miloš Rejchrt a spisovatelka Lenka Procházková. Výbor sestavoval osmnáctičlennou kandidátku pro sněmovní volbu šesti nových členů Rady ČT a devítičlennou kandidátku pro výběr tří členů Rady ČRo. Členové výboru sestavovali listiny v případě televizní rady ze 45 nominantů a v případě rozhlasové rady z 19 nominantů.

Sněmovna by měla volit členy obou rad zřejmě na příští schůzi

V Radě ČT by se podle usnesení výboru mohli objevit také Jan Bednář, Luboš Beniak, Vratislav Dostál, Václav Dvořák, Richard Hindls, Zdeňka Hůlová, Vladimír Kuba, Dušan Kukal, Milena Macková, Hana Moučková, Roman Prorok, Karel Zýka, Daniel Váňa a Michael Hauser. Ve sněmovní volbě do Rady ČRo budou figurovat rovněž Hana Dohnálková, Václav Chalupa, Jiří Vejvoda, Oldřich Šesták, Pavel Hekela a Jan Krůta.

Sněmovna by měla volit členy obou rad zřejmě na příští schůzi, která začne 18. března. Dnešní verdikt znamená i to, že místa v televizní radě neobhájí ani Radek Mezuláník a Antonín Bajaja. Mandát končí také Jiřímu Preslovi. Z Rady ČT odejde místopředseda Bohuš Zoubek. Rada ČT je patnáctičlenná, Rada ČRo devítičlenná. V každé z rad je nyní jedno místo neobsazené.

Lobbování mezi poslanci

Předseda volebního výboru Martin Komárek (ANO) se v diskusi před sestavením kandidátek přimlouval za to, aby byli vybráni čestní lidé a profesionálové. „Měli by hájit zájmy koncesionářů, ne politiků," řekl. Zazněly ale i názory, že stranictví se s charakteristikami, jak je nadnesl Komárek, nevylučuje.

Z debaty členů výboru vyplynulo i to, že některá sdružení i jednotlivci se mezi poslanci snažili za určitá jména přimlouvat. „Neměli bychom podléhat e-mailům a telefonátům," poznamenal Vítězslav Jandák (ČSSD). Komárek sestavené kandidátky komentoval slovy, že je ve sněmovně cítit volání po změně v obou radách. Jandák ale už před tím vyjádřil obavu o to, zda se poslancům vůbec podaří tyto orgány novými členy obsadit.

Do televizní rady se původně přihlásilo 58 lidí, do rozhlasové rady 37 lidí. První předběžný výběr provedl sněmovní volební výbor už dříve. Dnešní výběr se z formálních důvodů zkomplikoval. Po dvou kolech volby, po nichž zůstalo několik míst na kandidátkách ještě volných, poslanci debatovali o tom, zda se můžou s ohledem na jednací řád uskutečnit i další kola. Členové výboru se nakonec rozhodli pokračovat. Kandidátku do Rady ČT sestavili ve čtyřech volebních kolech, do Rady ČRo ve třech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…