V těchto volbách prohrají všichni. Pražáci i venkované. Ivan Hoffman odkrývá závoj finalistů voleb

21.01.2023 17:00 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Jako „prezidentskou frašku“ vidí Ivan Hoffman vybičované emoce posledních dní. Generála Pavla podle něj neposouvá na hradní stolec jeho zkušenosti a zásluhy, ale především alergie jeho voličů na Babiše a naivní úvaha, že naší idylické budoucnosti brání tento jeden člověk.

V těchto volbách prohrají všichni. Pražáci i venkované. Ivan Hoffman odkrývá závoj finalistů voleb
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Kdo sleduje politiku déle, než jedno dvě volební období, ten už ví, že ani volební kaše se nejí tak horká, jak se navaří. Počínání našeho příštího prezidenta nakonec více ovlivní ústava a protokol, než jeho plány, předsevzetí, anebo předvolební sliby. Ať už vyhraje Petr nebo Pavel, na evropské šachovnici půjde o pěšce, na jehož názor budou silní hráči sotva zvědaví.

Jenomže i když je z hlediska naší budoucnosti málo podstatné, koho z těchto dvou zvolíme, protože o našem osudu se rozhodne v Bruselu, Washingtonu a Moskvě, nic to nemění na frašce, k níž se schyluje. Ani historicky nejvyšší volební účast nezabránila tomu, že se kandidátem liberálních městských demokratů, umělecké smetánky a eurounionistů stal polepšený komunistický rozvědčík, zatímco lidem práce, venkovanům, vlastencům a euroskeptikům nezbude, než podpořit miliardáře, který je v opozici pouze omylem.

Za absurditu, kdy jedna strana sama sobě namlouvá, že drsný kapitalista je vlastně lidumil, zatímco druhá strana se těší, jak uniformovaný kariérista vrátí na Pražský hrad étos Václava Havla, může atmosféra slepé nenávisti. Tou si „elity“ kompenzují frustraci z minulých volebních úspěchů venkovského plebsu, zatímco „plebs“ se nenávistně vymezuje proti arogantním elitářům a specielně vůči namyšleným Pražákům.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…