V ulicích Paříže to znovu vřelo: „Všechno pro Notre-Dame, nic pro nešťastníky!“

21.04.2019 8:38

Už třiadvacet sobot po sobě se v ulicích Paříže a dalších měst objevují stoupenci hnutí žlutých vest. V ulicích hoří auta a lidé volají po konci prezidenta Emmanuela Macrona. Tentokrát se demonstranti dostali do varu i kvůli katedrále Notre-Dame.

V ulicích Paříže to znovu vřelo: „Všechno pro Notre-Dame, nic pro nešťastníky!“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po celé Francii opět probíhaly demonstrace žlutých vest. V Paříži se konal dlouhý pochod. Začal „žlutý“ březen

Blíží se konec dubna, ale obrázek Paříže a dalších francouzských měst se od poloviny listopadu prakticky nezměnil. Víkend co víkend vyrážejí do ulic stoupenci hnutí žlutých a protestují. Proti čemu? Proti Macronovi, proti boháčům, stačí si vybrat.

Oheň v ulicích, zdemolovaná auta. Tak nějak vypadala další pařížská sobota v podání žlutých vest a policie. Tentokrát desítky demonstrantů házely na policisty dlažební kostky a zapalovaly popelnice i skútry. Skryti ve tmavých kapucích nešli daleko ani pro ostrá slova. Strážci zákona demonstrantům odpověděli slzným plynem a omračujícími granáty.

Podle francouzského ministerstva vnitra v Paříži demonstrovalo na 6700 lidí a v dalších městech se k nim přidalo asi 2900 lidí. Agentura Reuters k tomu dodala, že to je asi o 2000 protestujících víc než minulý týden, ale je to jen zlomek z 282 tisíc demonstrantů, kteří vyrazili do ulic v polovině listopadu minulého roku.

Protesty z dnešní soboty však byly v něčem výjimečné. Lidé se bouřili proti tomu, že bohaté rodiny jsou ochotny přispět miliardami eur na rekonstrukci slavné katedrály, v níž před pár dny vypukl velký požár, ale už nechtějí pomáhat chudým.

„Miliony pro Notre-Dame, co pro nás, chudé?“ stálo na jenom z transparentů, které lidé nesli ulicemi. „Všechno pro Notre-Dame, nic pro nešťastníky,“ bylo možné přečíst si na dalším.

Francouzský prezident Emmanuel Macron by měl ve čtvrtek oznámit, jaká opatření on a jeho vláda přijmou, aby situaci zklidnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…