V zahraničí se voleb zúčastní zhruba osm tisíc českých voličů

25.10.2013 6:20

Českých parlamentních voleb se dnes účastní i Češi žijící v zahraničí. Na americkém kontinentu, kde hlasování kvůli velkému časovému posunu začalo už ve čtvrtek, dnes rovněž v předstihu skončí. Podobně jako v samotné České republice se volební místnosti poprvé otevřou ve 14:00 SELČ na českých zastupitelských úřadech v evropských zemích.

V zahraničí se voleb zúčastní zhruba osm tisíc českých voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby

Volební místnosti jsou nebo budou otevřeny na 104 místech ve světě, a to převážně na českých velvyslanectvích nebo také ve městech, kde působí čeští vojáci.

Na americkém kontinentu se dnes uskuteční už druhý den hlasování. Volební místnosti jsou otevřeny od 14:00 do 21:00 tamního času, takže poslední volební místnosti se uzavřou v Los Angeles až o sobotních 6:00 SELČ. V USA měli Češi ve čtvrtek o volby poměrně velký zájem.

Volební štafeta se během dneška z USA přesune podle časových pásem do Austrálie a Asie a skončí v Evropě a na africkém kontinentu, kde se bude hlasovat ve stejných hodinách jako v Česku.

Možnost ovlivnit složení dolní komory českého parlamentu mají čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu nebo rekreaci. K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů 7989 Čechů. Další lidé ale přijdou hlasovat s voličským průkazem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…